Op zaterdag 22 april speelt Andy Irvine solo bij Roots aan de Zaan in Zaandam, op zondag 23 april is hij met Rens van der Zalm te gast bij GUO in Oisterwijk.

Andy Irvine begon zijn muzikale reis met Sweeney's Men in de jaren zestig, een band die destijds de traditionele folk eigentijds maakte. Minstens net zo legendarisch is zijn werk met Planxty in het decennium erna: die grootse band met in de oorspronkelijke basis naast Andy Irvine ook Christy Moore, Dónal Lunny en Liam O'Flynn.

Later volgen bands met andere coryfeëen, zoals Patrick Street en het multinationale Mozaïk (met als Nederlandse afvaardiging onze eigen Rens van der Zalm). Ook trad hij met Paul Brady op als duo van wie in 1976 een onvergetelijk duo-album verscheen. Tussen de bedrijven door zwermt hij uit als vrijbuitend troubadour: van de Britse eilanden naar Noord- en Zuid-Amerika, met doorsteek over het Europese continent naar Japan en via Oceanië weer terug langs af. En dat al zestig jaar.

 Zijn handelsmerken: prettig onvaste, emotioneel geladen vocalen en onnavolgbaar inventieve, delicate interpretaties op bouzouki, mandoline, mandola en mondharmonica. Een uitpuilende koffer met zich meezeulend van waaruit hij een onuitputtelijk traditioneel en eigentijds Iers repertoire opdiept. Soms stapt hij onvoorspelbaar uit, bijvoorbeeld naar een opgesnoven Balkan-dansdeun als sixties-stuip uit zijn rondzwervend muzikantenbestaan door Bulgarije en Roemenië. Of naar Woody Guthrie, aanstichter van de Amerikaanse sixtiesfolk.

Andy Irvine, foto Brian Hartigan
Andy Irvine, foto Brian Hartigan

Zaterdag 22 april 2023, soloconcert bij Roots aan de Zaan, in De Pasveerzaal/FluXus, Westzijde 148, Zaandam
Kaartjes voor dit concert kosten 22 euro, leden betalen 15 Euro, te reserveren via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Aanvang is 20:00; de deur gaat een half uur eerder open. Zie ook: http://rootsaandezaan.nl/

Zondag 23 april, duoconcert met Rens van der Zalm bij GUO in Tiliander, Spoorlaan 82C, Oisterwijk
Kaartjes voor dit concert kosten 25 euro. Aanvang 15:00 uur.
Meer info en tickets: https://www.groetenuitoisterwijk.nl/