Op zaterdag 4 november verzorgen de jonge Engelse singer-songwriters Katie Spencer en Iona Lane (aanstormend talent pur sang) het tweede concert van Roots aan de Zaan dit seizoen in de Pasveerzaal van FluXus te Zaandam.

Met The Edge Of The Land (haar tweede album) heeft de Britse singer-songwriter Katie Spencer één van de mooiste folk singer-songwriterplaten van de laatste tijd gemaakt. Qua liedjes, zang, gitaarspel en verdere instrumentatie, alles klopt aan deze betoverende plaat, waarop Spencer zich ontpopt tot een warme nieuwe stem in de Engelse folkscene die meteen ook aansluit bij de top. Wie houdt van illustere voorgangers als Nick Drake of Sandy Denny wordt aangeraden aan dit album te beluisteren, want hoewel haar stijl anders is, brengt haar muziek op The Edge Of The Land eenzelfde gevoel over.

Iona Lane is een jong talent, dat de markt opgaat met Brits georiënteerde muziek. Hallival is het debuut van deze uit Leeds afkomstige dame, en die wijkt toch wat af van het geijkte patroon. Ze genoot haar onderricht van onder meer Nancy Kerr, Jim Moray en Stuart McCallum, terwijl Julie Fowlis en Karine Polwart haar rijzende ster al eerder opmerkten en promoten in diverse uitzendingen en bij bepaalde activiteiten. Maar Lane voegt daar eigenzinnige elementen aan toe. Op de plaat vertaalt zich dat naar een georkestreerd intro, een zwoel jazzy vervolg met een subtiel geslagen drum en een vibrerende contrabas. Daarbovenop een ietwat hese alt stem met slepende dictie.

Bij Roots aan de Zaan treden beiden zonder opsmuk op: eerlijke, ingetogen muziek van twee supertalenten.

Katie Spencer (l) en Iona Lane, foto Chris Brain Photography
Katie Spencer (l) en Iona Lane, foto Chris Brain Photography

Zaterdag 4 november 2023, Katie Spencer en Iona Lane bij Roots aan de Zaan in de Pasveerzaal van FluXus in Zaandam.
Aanvang is 20:00, de deur gaat open 19:30, aan de Westzijde 148 te Zaandam.
Kaartverkoop (15 Euro normale prijs, donateurs hebben gratis toegang) loopt via de afgelopen zomer geheel vernieuwde website www.rootsaandezaan.nl