Op zaterdag 9 december is de Britse prog/folkband Gryphon in Nederland te gast bij Roots aan de Zaan in Zaandam en een dag later, op zondag 10 december bij GUO in Oisterwijk. De concerten maken deel uit van het 50-jarig bestaansfeest van de band.

De Britse prog/folkband Gryphon versmolt in de jaren zeventig middeleeuwse-Renaissance-muziek met folk en (later) prog rock.

Elk van hun vijf albums uit de zeventiger jaren had een uniek, eigen geluid. Gryphon's titelloze debuutalbum uit 1973 was akoestisch, middeleeuws van sfeer, met plek voor nu en dan een luchtiger komische noot. Op Midnight Mushrumps (1974) werd het geluid verrijkt met rockinstrumenten, maar nog steeds is dat album de perfecte compagnon van de debuutplaat. De geheel instrumentale opvolger Red Queen To Gryphon Three (eveneens 1974) plaatste de band echter volledig in de prog rock hoek, met vier lang uitgesponnen nummers – gebaseerd op een schaakspel – die nog wel het unieke instrumentarium (o.a. kromhoorn, fluit, fagot) lieten horen. Het wordt ook nu nog gezien als Gryphon's magnum opus.

In recenter jaren kwam Gryphon weer bijeen, en in 2018 kwam er zowaar een gloednieuw album: ReInvention, destijds het eerste in ruim veertig (!) jaar – twee jaar later gevolgd door Get Out Of My Father's Car!. Dit weekend treden de originele leden Brian Gulland (o.a. kromhoorn, fagot), Graeme Taylor (gitaar) en David Oberlé (drums, percussie, zang) aan – verder met Clare Taylor (toetsen, viool), Andy Findon (blaasinstrumenten) en Rob Levy (bas).

Gryphon
Gryphon

Zaterdag 9 december, Roots aan de Zaan in De Pasveerzaal/FluXus, Zaandam
Aanvang: 20:00 uur
Entree: Standaardprijs €27,00 / Jongeren (tot 18 jaar) €13,50 / Donateursprijs €19,00
Tickets via: https://rootsaandezaan.nl

Zondag 10 december, GUO-concert in cultuurcentrum Tiliander, Oisterwijk
Aanvang 15:00 uur
Entree: €25,00
Tickets via: https://www.groetenuitoisterwijk.nl 
Let op: aan de GUO-kassa is het niet mogelijk om te pinnen