Op vrijdag 12 januari is er een dubbelconcert van Louise & Michelle Mulcahy en Zoë Conway & John McIntyre bij Roots aan de Zaan in Zaandam. Dit is hun enige concert in Nederland.

Louise & Michelle Mulcahy en Zoë Conway & John McIntyre verzorgen bij Roots aan de Zaan een exclusief dubbel-concert in Nederland (ze treden als duo's op, alsook samen), en diverse kenners hebben zéér posifief gereageerd op de komst van deze vier Ierse rasmuzikanten. 

Als lid van het trio Zodomo (met Dónal Lunny en Máirtin o'Connor) trad Zoë Conway in september 2019 al eens op bij Roots aan de Zaan, toen voor een uitverkochte zaal. Nu komt ze voor een exclusief concert speciaal over met haar man John McIntyre – én met de zussen Louise en Michelle Mulcahy, voor een uniek dubbelconcert dat de plaats inneemt van het geannuleerde concert van Dervish (dat 13 januari zou hebben plaatsgevonden. Let op: dit is nu dus 12 januari!).

Zoë Conway & John McIntyre, foto Andrej Grilc
Zoë Conway & John McIntyre, foto Andrej Grilc

Met hun eclectische mix van viool en gitaar brengen Zoë Conway en John McIntyre een mooie dwarsdoorsnede van het brede spectrum van de Ierse muziek waarbij ook invloeden uit klassieke muziek, jazz en worldmusic niet geschuwd worden. Hun debuutalbum Go Mairir I Bhfad (Long Life To You) uit 2017 leverde een vijfsterrenrecensie op in The Irish Times. Ze werden hierop bijgestaan door grootheden als Frankie Gavin, Andy Irvine, Mícheál Ó Súilleabhán, Tommy Peoples, Bill Whelan en eerdergenoemde Dónal Lunny en Máirtín O'Connor. Zoë trad eerder op als onderdeel van de wereldberoemde theatershow Riverdance en speelde buiten de folkpaden met o.a. Lou Reed en Nick Cave. 

John maakte deel uit van de succesvolle indie band The Revs en trad daarmee wereldwijd op. Het duo werkt verder samen met de Schotse Gaelic-zangeres Julie Fowlis, o.a. op het album Allt.

"Simply one of the best folk duos on the planet" (BBC)

Louise & Michelle Mulcahy, foto Leon Farrell
Louise & Michelle Mulcahy, foto Leon Farrell

Michelle Mulcahy is multi-instrumentaliste maar grotendeels bekend als harpiste, met de vinger secuur aan de pols van de traditionele Ierse muziek – zoals Living Tradition over haar schreef, "confirming her as one of most significant musicians redefining harp". Haar zus Louise Mulcahy is virtuoos op de uilleann pipes en ontving The Liam O'Flynn Award voor haar werk op dat instrument; iedereen die die naam kent weet dat je daarvoor wat in je mars moet hebben. Naast solo-albums namen de zussen Mulcahy ook samen met hun vader Mick CD's op – er verschenen als trio drie albums. Louise en Michelle werden uitgeroepen tot Female Musician of the Year bij de Live Ireland Awards in 2017. Grootheid Matt Molloy noemde Louise "one of the finest musicians of her generation".

Vrijdag 12 januari 2023, Louise & Michelle Mulcahy en Zoë Conway & John McIntyre bij Roots aan de Zaan in De Pasveerzaal/FluXus, Zaandam
Aanvang: 20:00 uur, de deur gaat een half uur vantevoren open aan de Westzijde 148 te Zaandam.
Entree: Standaardprijs €30,00 / Jongeren (tot 18 jaar) €15,00 / Donateursprijs €20,00
Tickets via: https://rootsaandezaan.nl