het lied der rusteloosheid
Eva Deroovere, Gerry De Mol en Pedro Moutinho, de hoofdrolspelers in 'Het lied der rusteloosheid'

Oblomow toert dezer dagen met het speciale programma 'Het lied der rusteloosheid' langs een aantal Belgische theaters. Zo staat het gezelschap vanavond in Brussel en morgenavond (vr) in de Warande in Turnhout.
In dit liedjesprogramma gaat Oblomow de fado-tour op. Gedichten van Herman De Coninck (1944-1997) en Fernando Pessoa (1888-1935) zijn op muziek gezet door de leider van Oblomow, componist en multi-instrumentalist Gerry De Mol. Gezongen wordt door Eva De Roovere en de Portugese gastfadist Pedro Moutinho.
Pedro Moutinho is de broer van de fadist Camané. Mouthinho vertolkt enkele fadoliedjes die in Portugal op de gedichten van Pessoa werden gemaakt, en de twee geslaagde nummers die De Mol daaraan toevoegde (,,Relogio'' en het slaapliedje ,,Dorme, criança, dorme''). Ook de liedjes met gedichten van Vlaming De Coninck die door De Roovere worden vertolkt, passen wonderwel in het geheel, hoewel de humor van De Coninck compositorisch vernuft vroeg.
Het samenbrengen van verschillende artistieke werelden is een van de specialiteiten van Oblomov, dat overigens evolueert naar een los-vaste groep van muzikanten die in wisselende bezetting met elkaar samenspelen. Voor 'Het lied der rusteloosheid' staan tien artiesten op het podium. Twee stemmen, twee snarenmannen, cellist, accordeonist en het koperblaaskwartet Os Desassosegos (De rustelozen).
Op een scherm boven het podium worden tijdens het twintigtal nummers dat het programma rijk is, fragmenten geprojecteerd uit de gezongen gedichten, en worden ook de foto's getoond die Patrick De Spiegelaere voor dit project maakte in Lissabon en Antwerpen.
Liefde voor Portugal
De keuze van Oblomow voor een fado-programma ligt in het verlengde van de liefde die Gerry De Mol koestert voor Portugal. In De Standaard vertelde hij onlangs te houden van Lissabon. ,,Ik kom er graag en veel,'' zegt hij tegen Michaël Bellon, ,,en fado is echte volksmuziek die daar zomaar in de kroegen wordt gezongen. Op onze cd Ya'Waaw stond er al een vertaling van een Portugees liedje van Jorge Fernando ('Red me dan', red.), en het laatste nummer dat we op de première van Het lied der rustelooheid gespeeld hebben, is een mengeling van het liedje 'Later' uit onze allereerste cd (Sporen, red.) en de originele fado waarop dat nummer gebaseerd is. Het is een klein grapje om de verwantschap tussen Vlaanderen en Portugal te illustreren. Historisch zijn er via de havensteden heel wat banden tot stand gekomen en fado doet het ook opvallend goed in de Lage Landen.''

Gedichten
En over de veronderstelde verwantschap tussen de Vlaamse dichter Herman De Conick en zijn Portugese collega Fernando Pessoa zegt De Mol in dat interview: "Zij zijn bij toeval samen op mijn nachtkastje beland. Een van de keren dat ik in Lissabon was, zat ik in een hotelletje vlakbij de gedenksteen op de plek waar Herman de Coninck overleden is. Hij stelde mij voor de uitdaging om hem mee te nemen in het project. De dichters hebben ook inhoudelijk wel wat gemeen. Je leest in de citaten dat ze allebei over die rusteloosheid schreven. Ik ben trouwens niet gaan zoeken om van allebei bijvoorbeeld een gedicht over de regen te vinden. Dat zijn zaken die vanzelf gekomen zijn.

Fadist
En over de tot nu toe onbekende fadist Pedro Moutinho die de Portugese liederen voor zijn rekening neemt zegt De Mol: "Ik wou per se een man naast Eva. Maar fadozangers in het concertcircuit zijn spijtig genoeg heel zeldzaam geworden. Er is in Noord-Europa zo'n beetje het idee ontstaan dat fado door zangeressen moet vertolkt worden."Waarop Eva De Roovere aanvult met: "Wij kenden Mouthino helemaal niet. We hadden eerst Camané gevraagd, maar die zei 'Pak mijn jongere broertje'. 'Kan die wel zingen?' vroegen wij ons af, maar toen we zijn cd hoorden (Primeiro fado , red.), waren we direct verkocht. Hij is heel aangenaam om mee samen te werken. Hij heeft iets ernstigs, maar ook iets koddigs. Hij kan die doorleefde fado's met een soort kwinkslag schattig maken."

Samenstelling Oblomow
Oblomow
bestaat dit keer uit: Gerry De Mol (snaren), Eva De Roovere (zang), Pedro Mouthino (zang), Pedro de Castro (Portugese guitarra-speler, Portugese traditionele fadogitaar), Ivan Smeulders (accordeon, bas), Lode Vercampt (cello), Berlinde Deman (bastuba), Bart Van Der Strieckt (trompet), Evi Baetens (hoorn), Bob Van Der Strieckt (trombone).

Concerttour
Er zijn al twee voorstellingen geweest in Antwerpen en Gent. Vanavond (do 20/1) is vanaf 20 uur Brugge aan de beurt en wel in de Stadsschouwburg (050-44.30.60); Morgen (vr 21/1) staat Het Lied Der Rusteloosheid vanaf 20.15u in De Warande, Turnhout (014-41.69.91, zo 23/1 om 16u in het Uilenspiegeltheater, Diest (013-38.05.11); do 27/1 vanaf 20u in De Schakel, Waregem (056-62.13.40); vr 28/1 vanaf 20u in Belgica, Dendermonde (052-20.26.26) en tenslotte za 29/1 om 20.15u in Cultuurcentrum, Mechelen (015-29.40.00). Mogelijk dat het programma later nog uitgevoerd wordt in Portugal.

Zie ook: www.rusteloosheid.be.