Amerikaanse folkgrootheid David Olney op Folk in de Wâlden

We hebben enkele weken geleden (22 oktober) al aandacht besteed aan de komende tour van David Olney. Blijkbaar is dit bericht al zover naar beneden gezakt op deze pagina, dat het niet meer gemakkelijk vindbaar is. Enige extra aandacht is daarom wel op zijn plaats. Onderstaande aankondiging werd opgestuurd door Sido Martens, muzikant en mede-organisator van Folk in de Wâlden.

Singer/songwriter David Olney staat voor een luisterconcert op dinsdag 23 november a.s. op Stania State in Oentsjerk voor de tweede avond in de serie Folk in de Wâlden.
De 55-jarige Amerikaanse Olney werd in New Hampshire geboren en begon, beïnvloed door de folkmuziek van zijn tijd, rond zijn 13e levensjaar met gitaarspelen en zingen. Inmiddels woont hij in Nashville en heeft een indrukwekkende discografie op zijn naam staan. Daarop begeeft hij zich op de grensvlakken van de Amerikaanse folk. Zijn meest recente en elfde album The Wheel kwam uit in 2003 en kreeg lovende kritieken. Door zijn muzikale collega Townes van Zandt (zelf een icoon op folkgebied) werd David Olney terecht "one of the best songwriters I've ever heard" genoemd. Zijn werk bereikte een groot publiek doordat artiesten als Emmylou Harris en Linda Ronstadt nummers van hem opnamen. Zelf heeft Olney zich altijd min of meer in de muzikale onderstroom begeven en dat bevalt hem goed. Hij zegt hierover: "When you're 20 years old, you just want to be famous so badly, and I think it can be a real disaster artistically. There's a certain freedom in working in the fields of obscurity that I really enjoy." Zijn platen zijn enorm veelzijdig en wat betreft live-optredens heeft hij een grote staat van dienst. Ook in Nederland trad hij regelmatig op. Zo stond hij vorig jaar nog op het Take Roots festival in Assen. David Olney live zien en horen is een indrukwekkende gebeurtenis. Met een sobere, maar intense podiumverschijning brengt hij zijn nummers vol overtuiging. Afwisselend gevoelig, dan weer rauw en expressief. Zijn muzikale oeuvre bevat verhalende nummers naar aanleiding van historische gebeurtenissen, geschreven met een groot inlevingsvermogen, maar ook veel persoonlijke nummers en de nodige gevoelige liefdesliedjes. Tijdens het concert op Stania State zal David Olney worden vergezeld door gitarist Thomm Jutz.

Datum: dinsdag 23 november 2004
Aanvang: 20.30 uur (zaal open om 20.00 uur)
Locatie: landgoed Stania State, Rengersweg in Oentsjerk
entree: 10 euro
reserveringen: 058-2125690 of e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Zie de berichten van 22 en 24 oktober lager op deze pagina voor een overzicht van de overige concerten van de tour van David Olney.