Vanaf vandaag uitgebreide tournee van Ierse topper Lúnasa

De Ierse topformatie Lúnasa komt vanaf vandaag (do 4/11) voor twaalf concerten naar Nederland en 1 in België. Vorig jaar waren ze ook al rond deze tijd hier voor een uitgebreide tournee, waaronder concerten tijdens de Celtic Nights. Eerder stonden ze bijvoorbeeld ook op Folkwoods in Eindhoven. Nu staan de concerten los van festivals.

Lúnasa heeft geen zanger, maar boeit al vijf albums lang met louter instrumentale muziek. De groep is befaamd vanwege de knappe manier waarop ze oude strcturen uit de Ierse traditionele muziek in een moderne akoestiche sound verwerken. Complexe harmoniën en inventief naar eigen hand gezette ritmes doen niets af aan een overduidelijk Iers geluid. Het swingt als een trein, maar het kan ook ontrroeren met melancholische slow airs als The Dimmers.
De pers is unaniem lovend over Lúnasa dat als de absolute top van de huidige Ierse muziek wordt beschouwd.
Na een concert in het Zwolse Odeon schreef Wegener-journalist Dick Laning:
…je mond valt soms open van verbazing. Ongenadig als de golven kunnen beuken op de Ierse rotsen, zo komen de reels in een moordend tempo voorbij. En nooit rechttoe-rechtaan maar altijd met verrassende tempowisselingen en met fluitspel dat mijlenver boven de noten uitstijgt. Dan hoor je lieflijk vioolspel of een intrieste, klaaglijke slow-air op die indringende uillean pipes. En altijd is er dat onvermoeibare, sterke ritme van die gitarist, geholpen door een stuwende bas (…)…Lúnasa is genoemd naar Lugh, de Ierse god van de kunsten. Die ouwe baas zal daar dik tevreden mee zijn…
Een concert tijdens de 5de Celtic Night in Lommel bracht onze recensent Paul tot de contatering: …Lúnasa tilt de (Ierse) traditionele muziek naar een hoger niveau. Dansmuziek evolueert naar luistermuziek. (…) Niet alleen in het tempo-werk (als de "machinekamer" van LúnasaTrevor Hutchinson (bas) en Donogh Hennessy (gitaar) op volle toeren draait): musiceert Lúnasa werkelijk adembenemend. Uilleann-Piper Cillian Vallely zorgde in de lament "An Buachil Caol Dubh" voor één van de vele hoogtepunten. Een lang uitgesponnen melodie waarin gevarieerd werd middels dissonante akkoorden, besloten met een majestueuze en nazinderende drone…

Marius Roeting omschreef in NewFolkSounds de band naar aanleiding van het album The Kinnitty Sessions (Compass Records) dat onlangs verscheen als 'The Bothy Band van de 21ste eeuw'. De Irish Music Magazine is ook al vol lof over dat live-album: “This album is simply incandescent. The fire is back in the belly of Lúnasa and traditional music’s dream team have responded to adversity with an album that blazes a path of sparks across the musical horizon.”

Het zijn dan ook niet eerste de beste muzikanten die in Lúnasa samenwerken.
De swingende bassist Trevor Hutchinson was een sleutelfiguur bij The Waterboys. Hij vormde met de stuwende gitarist Donogh Hennessy later de dynamische ritmesectie van The Sharon Shannon Band. Violist Seán Smyth (ook whistles) is een All-Ireland champion en speelde ondermeer in Dónal Lunny's Coolfin-band. Kevin Crawford (fluit, bodhran, whistles) wordt beschouwd als een van Ierlands meest verfijnde fluitisten en was ooit lid van Moving Cloud. Uilleann piper Cillian Vallely toerde met Paddy O'Brien's Chulrua, Clare fiddler Seamus Connolly en Riverdance.

De vergelijking die Marius Roeting maakt met The Bothy Band is zo gek nog niet. In een interview met Ron Janssen in nr 95 van NewFolkSounds zegt violist Seán Smyth dat ze geïnspireerd zijn door die legenadrische Ierse band uit de zeventiger jaren. Smyth: "Deze groep verstond de kunst om melodielijnen van de afzonderlijke muziekinstrumenten in elkaar te verweven. De groep was in de jaren '70 heel populair door hun arrangementen. Voorheen werden de instrumentale lijnen vaak unisono gespeeld door de fluit, fiddle en noem maar op. Ik was al jaren op zoek naar een uniek geluid, en The Bothy Band kwam daar instrumentaal gezien het dichtst bij in de buurt". En: "De pipes zijn van essentieel belang in de sound van Lúnasa. De combinatie van fiddle, fluit en pipes biedt zoveel mogelijkheden. Daar was The Bothy Band toen al achter".

Tourschema:

4/11: De Meenthe, Steenwijk.

5/11: De Koornbeurs, Franeker.

6/11: CC Leopoldsburg (B).

7/11: Arsenaaltheater, Vlissingen.
13/11: De Reehorst, Ede.

14/11: Stadsschouwburg Velsen, Ijmuiden.

14/11: Concertgebouw, Amsterdam.

16/11: De Oosterpoort, Groningen.

17/11: De Nobelaer, Etten-Leur.

18/11: Vredenburg, Utrecht.

22/11: De Meerse, Hoofddorp.

23/11: Schouwburg, Cuijk.

25/11: Muziekcentrum Frits Philips, Eindhoven

26/11: De Ijsherberg, Dokkum.

Zie ook: www.lunasa.ie