De Groningse folkgroep Törf geeft aanstaande zaterdag 2 april een optreden in Pieterburen. Aanvang 20:00 uur. Törf werd dertig jaar geleden opgericht.  


Törf was de eerste groep die zich bekommerde om de Groninger liedgoedtraditie en Groninger dansmuziek. Er werd in zowel schriftelijke als mondelinge bronnen gezocht naar geschikte traditionals. In de loop van de jaren tachtig heeft Törf zich verder ontwikkeld door steeds meer Groninger kwaliteitspoëzie als uitgangspunt te nemen.

Werk van dichters als Hans Elema, Siemon van Wattum, Jan Niehoff en Jan Boer werden door de leden van Törf op muziek gezet. Daarnaast werd nauwgezet verder gewerkt aan de zoektocht naar de traditie en de bewerking daarvan.

Törf ontwikkelde in de loop der jaren een eigen, uniek, geluid. De muziek klinkt enerzijds traditioneel maar is toch eigentijds door de bijzondere arrangementen en de instrumentatie. Het geluid wordt bepaald door de mix van gitaren, doedelzakken, viool, accordeon, bas en zang.

Törf bestaat vandaag de dag uit Henk Scholte zang, Eddy de Jonge gitaar/bas, Geert Ridderbos Accordeon/fluiten, Bert Ridderbos snaarinstrumenten, Flip Rodenburg doedelzakken/blaasinstrumenten, Marius Greiner viool/mandoline, Jos Kwakman snaarinstrumenten, Gerda Kuiper techniek.

Elpees en CD's
Törf heeft in 1978 en 1980 voor het label Universe Productions twee elpees geproduceerd, namelijk Kovvie kloar? en 't Wordt aans.

Vanaf 1993 werden door Törf, in eigen beheer, de volgende CD's op de markt gebracht:
1993 - 't Braide woater
1996 - Dr is n laand
1998 - Törf speelt Beukema
2001 - Op Roemte

In de periode 1980 - 2002 heeft Törf deelgenomen aan verzamelalbums en hebben leden van de groep individueel meegewerkt aan diverse CD's van collega-muzikanten.

Törf treedt zaterdag 2 april vanaf 20 uur op in HCR Het Wapen van Hunsingo, Hoofdstraat 82, 9968 AG Pieterburen, tel. 0595-528203. Informatie/reservering: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..