In de Rafaelzaal van Gasthof D'n Beiaard, vlakbij de abdij te Postel is aanstaande zondag 8 mei een dubbelconcert door Folkcorn en Saffloer. Aanvang: 15 uur. In dit dubbelconcert herleeft zowel de volksmuziek als de hofmuziek van weleer.

De Wageningse groep Folkcorn, opgericht in 1973, speelt historische Nederlandse volksmuziek. Bronnen zijn onder meer het Haarlems Liedboek, het Antwerps Liedboek en Hollantse Boerenlieties en Contredansen. Folkcorn geeft deze muziek een eigen signatuur door een persoonlijke en eigentijdse bewerking. Andere nummers worden zo getrouw mogelijk in originele zetting uitgevoerd. Naast karakteristieke traditionele instrumenten als vedel en dulcimer worden moderne akoestische instrumenten gebruikt als folkgitaar, accordeon, akoestische basgitaar en moderne blokfluiten. Folkcorn zingt over struikrovers en boeren, ridders, liefde, oorlog en drank. Na drie LP's (uitverkocht) maakte de groep drie CD's. Alle teksten van deze geluidsdragers en overige inlichtingen zijn te vinden op de meertalige website van Folkcorn (zie onderaan).

Samenstelling en hoofdinstrumenten: Jitze Kopinga: gitaar, Anneke Rot: accordeon, Marja van der Zee: trom, Laurens van der Zee: blokfluiten. Allen: zang.


Safflour
Het Kempisch Ensemble Saffloer, opgericht in 1979, brengt vocale en instrumentale muziek zoals die aan de Europese hoven geklonken heeft. Madrigalen en chansons naast vlotte en luchtige dansmuziek oorspronkelijk voor blauw bloed geschreven.

In de Renaissance speelde men muziek op een wijze die afhankelijk was van het instrumentarium dat men bij de hand had, op een heel pure manier: vrij, niet gebonden aan dwingende partituurvoorschriften en vanuit de ziel.

Saffloer bespeelt een hele verzameling replica's van instrumenten: schalmeien, fluiten, kromhoorns, traverso, ruispijpen en chalumeau's in allerlei maten. Daarnaast doedelzak, en portatief (een draagbaar pijporgeltje). Zelfs een heuse baspommer en basdulciaan behoren tot haar verzameling van blaasinstrumenten, naast snaarinstrumenten zoals harp, vlier, draailier, vedel en virginaal. Ook het slagwerk, onontbeerlijk bij de dansmuziek uit de Renaissance, ontbreekt uiteraard niet. Daarom tref je ook klokjes, xylofoon, trom en ander rammelend speeltuig aan.
 
Postel
Postel, een heel klein dorpje, ligt in België, net over de Nederlandse grens. Goed te bereiken vanuit Eersel of vanuit Reusel, twee dorpen ten zuiden van Eindhoven.

Het concert vindt plaats in de Rafaelzaal van Gasthof D'n Beiaard, vlakbij de abdij. Aanvang: 15 uur. Entree:5 euro.

Gasthof De Beiaard, Abdijlaan 28, 2400 Mol - Postel. Tel 0032 (0)14/377350 http://www.gasthofdebeiaard.be/
Zie ook: www.folkcorn.nl en www.saffloer.nl

bron: www.oudemuziekbrabant.nl