Je kunt gerust spreken van een unieke samenwerking in de Belgische folk. Lais, de populaire groep van nu, geeft een aantal concerten samen met Rum, de populaire groep uit de jaren zeventig. Vanavond in Dranouter, dit weekeinde drie keer in Nieuwpoort. Samen brengen ze een programma met liederen over de zee onder de noemer Thalassa! Thalassa!.

Rum komt voor deze speciale gelegenheid weer eens bij elkaar op het podium. In de jaren zeventig waren Dirk van Esbroeck, Paul Rans en Wiet van Leest zo'n beetje de voortrekkers van de folkrevival van toen. In de huidige revival is die rol o.a. weggelegd voor de drie zangeressen van Lais: Annelies Brosens, Jorunn Bauweraerts en Nathalie Delcroix.

Reunie

De Rum-reunie komt tot stand onder de vlag van het muziekfestival 'Uitblazen', dat deze maanden meer cultuur naar de Vlaamse kust brengt (ook Dranouter-aan-zee viel onder dit initiatief). 'Thalassa! Thalassa!' (thalassa is Grieks voor zee) wordt vanavond als try-out opgevoerd in 't Folk in Dranouter en komend weekeinde drie keer in de Yslandzaal van de Nieuwpoortse vismijn: vrijdag 13, zaterdag 14 en zondag 15 mei, telkens om 20 uur.

IJslandsuite

Dree Peeremans schreef een vervolg op zijn 'IJslandsuite' van precies twintig jaar geleden. Een repertoire met zeemansliederen. Peeremans laat zich voor deze productie ondermeer inspireren door de 'Anthologie de le Chanson Française', met een heel hoofdstuk Franse zeemansliederen, af en toe met Engelse invloeden gekruid. Ook het boek van Stan Hugill, dé Engelse stem van het zeemanslied, vormt een inspiratiebron. Hugill was niet enkel ingevoerd in de Engelse traditie, maar ook in die van de Scandinavische en Duitse zeemanstraditie.

Dranouter en Nieuwpoort

Thalassa! Thalassa! Is op dinsdag 10 mei om 20.30 uur in Muziekcentrum 't Folk, Dikkebusstraat 234 - 8950 Dranouter. Vrijdag 13, zaterdag 14 en zondag 15 mei om 20u in de Yselandzaal (bovenverdieping Vismijn), entree 20 euro, kinderen tot 12 jaar gratis. Vismijn aan de Kaai 8620 Nieuwpoort. Info op www.uitblazen.be of 070 22 50 05. Tickets via TiNCK of 070 22 50 05. Organisatie: Vzw Flavio - cel Uitblazen.

Randanimatie

Het Uitblazen-evenement in Nieuwpoort omvat naast de concerten van Rum & Lais ook gratis toegankelijke randanimatie in en rond de vismijn (op zaterdag 14 en zondag 15 mei, telkens van 11 tot 18 uur). De randanimatie bestaat uit visserij-folklore-activiteiten, drinken, eten en optredens van o.a. 't Kliekske, Theater Pronto, Camaxe (Be/Sp), Foofoo Band (Nl), Cap Horn (Fr), Les Chevals (Fr) en Larking About (UK).