In het Geleense Hubertushuis is aanstaande donderdag voor de zevende maal een Irishnight. Dit keer is de Irishnight verdeeld over drie avonden met 13 oktober Corofin, 19 november het trio Philip Masure, Helen Flaherty en Dave Munnelly en dan op 17 maart (St. Patricks Day) Blue Dew met hun theateroptreden The Long Journey Home. Er is dus gekozen voor een nieuwe opzet. Niet meer een paar groepen tegelijk op één avond. Organisator Mathijs: ,,Voorgaande jaren bundelden we de optredens in één dag. Van 's middags tot 's nachts. Artiesten moet je al ellenlang van tevoren boeken, we liepen de afgelopen jaren vaak aan tegen het feit dat mensen volgeboekt waren op de datum van de Irishnight, of bands die op ons lijstje stonden waren inmiddels niet meer bij elkaar. Nu we de Ierse muziek verspreiden over drie dagen, spreid je die risico's én je kunt inspelen op veranderingen in de scene. Zo hebben we bijvoorbeeld op 19 november een trio muzikanten te gast dat ontstaan is als gelegenheidscombo.''

Workshop voor scholieren
Nieuw in de opzet van Irishnight is ook dat scholieren betrokken worden bij de Ierse muziek. Mathijs: ,,Het is belangrijk dat je jeugd betrekt bij deze Keltische traditie, een school is toch een proeftuin waar je interesses kunt aanwakkeren.'' Vandaar dat Mathijs samen met de middelbare school Groenewald in Stein een project heeft opgezet. De leerlingen van 5 havo en 5 vwo krijgen een workshop van de muzikanten van de band Corofin die donderdag te gast is. Zij lichten in de workshop een tipje van de sluier over het ontstaan van de Ierse muziek en de geschiedenis die daar achter zit. ,,Jeugd kun je zo op een speelse manier in contact brengen met de cultuurhistorie van Ierland. Er worden onder meer vragen gesteld als 'waar denk je aan als je traditionele muziek hoort''', vertelt de organisator. Behalve de workshop op school gaan de leerlingen een uur voor het optreden naar het Hubertushuis toe, waar een geluidstechnicus uitleg geeft over zijn werk.

Mathijs zegt toe te willen naar een Ierse cultuurweek, waarin alle scholieren in de regio een week lang inzoomen op Ierland via films, beeldende kunst, geschiedenis en muziek.

Vooralsnog blijft het even bij de Irishnight nieuwe stijl. Alle optredens worden gegeven in het Hubertushuis waar Mathijs hoopt op een opkomst van driehonderd bezoekers. ,,We hebben bewust de overstap van de Hanenhof naar het Hubertushuis gemaakt omdat het kleiner, intiemer is.''

Corofin
Aanvankelijk zou aanstaande donderdag de band Caulfield optreden. Maar de voorman en naamgever van de band, Kevin Caulfield, is wegens een val van de trap een tijdje uit de running. De groep treedt voorlopig in een ‘nood'-samenstelling op zonder Kevin, maar met Wiel en Paul. Dat betekent dat het repertoire deels anders is. Dus hebben de muzikanten besloten de naam van de band tijdelijk te veranderen. Corofin bestaat uit: Wiel (gitaar, zang), Paul (bodhran) en de twee overgebleven Caulfield-leden Prosper (gitaar, banjo en zang) en Ron (ierse accordeons). Dus donderdag in Geleen geen Caulfield maar Corofin evenals aanstaande zaterdag 15 oktober in Erin's Isle in Heerlen.