De Galicische formatie Luar na Lubre brengt in november een nieuwe cd, getiteld Saudade, uit. Ter gelegenheid daarvan gaat de groep op een uitgebreide tournee door Spanje en vele andere landen. Nederland heeft op 17 november de internationale première.

Keltische muziek uit Galicië mag zich al jaren verheugen in een warme belangstelling, ook in ons land.  Na de eerste optredens van Milladoiro (Santiago de Compostela, 1979), de groep die de revival van de traditionele Galicische muziek op gang bracht, in 1997 en 1999, gaf een groot aantal andere artiesten en groepen uit deze noordwestelijke streek van Spanje acte de présence op de Nederlandse en Belgische podia. Namen als Carlos Nuñez, Xosé Budiño, Susana Seivane, Uxía, Milladoiro, Berrogüetto, Faltriqueira, Leilía en, uit de Galicische gemeenschap in België voortgekomen, groepen als Ialma, Camaxe en Contrabanda zijn in de Lage Landen intussen allang geen onbekende namen meer.

Met zes SGAE Premios de Música (vergelijkbaar met de Nederlandse Edisons), meerdere gouden platen en meer dan 600 concerten en tours in Europa, Amerika en Azië, vormt Luar na Lubre (La Coruña, 1986), met Milladoiro en Carlos Nuñez, de absolute top van Galicië.

Samen met hen behoort Luar na Lubre, sinds hun ontdekking door Mike Oldfield (Tubular Bells) in 1992, ook wereldwijd tot de belangrijke namen in de Keltische muziek. Luar na Lubre trad intussen al tien keer in Nederland op en was ook diverse malen in België te zien, o.a. op grote festivals als Dranouter, Brosella, Route '04 en Beleuvenissen Folk '05.

Van 17 t/m 24 november a.s. komt de groep wederom naar Nederland in het kader van hun nieuwe ‘Saudade' tour die hen, behalve door Spanje zelf, verder zal voeren naar o.a. België, Duitsland, Jordanië, het Verenigd Koninkrijk, Argentinië, Venezuela, Chili en Uruguay.

Nederland heeft de internationale première van het geheel nieuwe concert dat Luar na Lubre heeft gebouwd rond hun nieuwste, gelijknamige CD die kort voor deze concerten uitkomt.

Deze cd ‘Saudade' is gewijd aan het thema ‘emigratie', in het bijzonder die naar Zuid-Amerika. Daar bevinden zich, net als bij ons bijvoorbeeld in Rotterdam en Brussel, grote Galicische gemeenschappen. Aan deze nieuwe CD werken enkele prominente namen uit Zuid-Amerika als gast mee, t.w. Farruco Sesto (Venezuela), Adriana Varela, (Argentinië), Lila Downs (Mexico), Cida Airam (Brazilië), alsook Pablo Milanés en Francisco Rosa (Cuba). Ook uit Galicië zelf zijn er enkele gasten op te horen, w.o. de harpist Emilio Cao.

Deze concerten betekenen ook de eerste kennismaking met Luar na Lubre's nieuwe zangeres Sara Vidal. Deze in Lissabon geboren Portugese, al jaren wonend in Galicië, volgde begin 2005 zangeres/celliste Rosa Cedrón op. De belangrijke Portugese krant Blitz noemde haar in een review van haar eerste optreden in Lissabon (april 2005) een "grande cantora (e que grande descoberta!)", de toonaangevende Spaanse krant El País schreef ".....escucharla cantar es un regalo del cielo.....": haar horen zingen is een geschenk uit de hemel.

Concertdata november 2005
Nederland
17 november - Theater de Kom, Nieuwegein, tel. 030 - 6045554 - www.dekom.nl
18 november - Concertzaal, Tilburg, tel. 013 - 5432220 - www.theaterstilburg.nl
22 november - Muziekcentrum, Enschede, tel. 053 - 4858500 - www.podiumtwente.nl
24 november - Theater Castellum, Alphen aan den Rijn, tel. 0172 - 429292 - www.theatercastellum.nl

België
19 november - 't Folk Muziekcentrum, Dranouter, tel. (0032)(0)57 - 44 69 33, www.folkdranouter.be

Zie ook: www.voltavolta.com en www.luarnalubre.com.