Eerder dit jaar speelde het Malinees duo Amadou & Mariam in het Oosterpark in Amsterdam tijdens Roots Open Air, waar het publiek uitzinnig heeft staan dansen. Ook op Lowlands kwam het duo met een indrukwekkende performance voor de dag. Nu staan ze 6 december dan eindelijk op het podium van de Melkweg. De grensoverschrijdende cd van Amadou et Mariam + Manu Chao werd in Nederland bekroond met een Edison Award in de categorie World Internationaal, die tijdens deze avond in de Melkweg zal worden uitgereikt door de Leidse historicus en cultureel antropoloog Jan Jansen.

Met de cd Dimanche à Bamako leveren de blinde muzikanten Amadou & Mariam een overtuigend bewijs voor de stelling dat Mali muzikaal gezien één van de interessantste Afrikaanse landen was, is en blijft. Manu Chao was zo onder de indruk van het duo dat hij naar Mali vloog om dit album te produceren. Hiermee krijgt hun interpretatie van Afrikaanse blues een onmiskenbaar latin pop accent.

Mariam Doumbia en Amadou Bagayoko leren elkaar 25 jaar geleden kennen in het blindeninstituut van Bamako. Sindsdien zijn de twee onafscheidelijk op tournee. Gitarist Bagayoko speelde in de jaren zeventig bij Les Ambassadeurs, één van de meest prominente Afrikaanse dansorkesten van die tijd. Met Mariam neemt hij in Burkina Faso en Ivoorkust vijf cassettes op, die het in West-Afrika overal goed doen. Muzikaal gezien gebruiken ze meestal bluesakkoorden, die even eenvoudig als effectief worden ingezet. Manu Chao moet geestverwanten hebben herkend toen hij hun muziek maar bleef draaien in de auto. De mix van Malinese blues, pop, rock en funk, die kenmerkend is voor het geluid van Amadou & Mariam, wordt wereldwijd door kenners omschreven als revolutionair.

Tijdens de uitzending van vrijdag 2 december zal de internet radioshow ONE BLOOD van VPRO's 3voor12 in het teken staan van actuele Malinese muziek en Amadou et Mariam!

Amadou & Mariam, Dinsdag 6 december in de Melkeweg/The MAX, aanvang 21.00 uur, entree € 20,00 + lidm. Eerder, op 30 november staan ze al in de AB in Brussel AB, www.abconcerts.be.