NO blues is met zijn muzikale verbinding tussen Amerikaanse folkblues en traditionele Arabische muziek op 3 maart te beluisteren in het Nijmeegse Merleyn.

De folk-blues en de Arabische taqsim (het geïmproviseerde tussenspel zonder vast ritme) zijn twee verhalenvertellers bij uitstek, de één wat rauwer en de ander veelal lyrisch en melancholiek. Waar Leadbelly en Woody Guthrie in de vorige eeuw met hun liedjes de tijd documenteerden, is de instrumentalist in de nagenoeg schriftloze Arabische muziekcultuur een voortzetter van een eeuwenoude overgeleverde traditie.
De traditionele Arabische muziek verschilt van andere muziekculturen in de manier waarop de toonladder is onderverdeeld. Zo kan de muziek vormen krijgen die in het westerse octaaf-systeem bijna onmogelijk zijn.

In NO blues laten Ad van Meurs (gitaar), Haytham Safia (U'd, Arabische luit) en Anne-Maarten van Heuvelen (contrabas) het met hulp van Ankie Keultjes (zang en geluid) horen. De single ‘Farewell Shalabiye' van het gelijknamige album dat zij opnamen, kwam begin juli 2005 uit bij Rounder Records en is inmiddels een veelgehoorde plaat op de nationale radio. Ook het album, dat eind augustus 2005 vervroegd werd gereleased, werd enthousiast ontvangen door de (inter)nationale pers.
Binnen een week na de release werd NO blues gekozen tot ‘Album van de Week' op Radio 1 en volgen live optredens bij o.a. ‘Met het oog op morgen' en ‘TROS muziekcafé' en 747live. De tour in Nederland is nog maar amper gestart wanneer hetzelfde gebeurt in Parijs: het album wordt verkozen tot ‘l'Album découverte de la semaine' en NO blues wordt uitgenodigd voor drie showcases in Parijs in november. Ondertussen waren de musici te gast in verschillende franse radioprogramma's en speelden ze live op de franse TV zender France 2. Op 1 januari 2006 is de Nederlandse tour in het concertgebouw in Amsterdam begonnen.

Twee nummers van de cd 'Farewell Shalabiye' kun je hier beluisteren. Deze avond in Merleyn wordt ism de Music Meeting georganiseerd.
Zie ook: http://www.merleyn.nl.