Het Tropentheater heeft in maart weer een boeiend programma met film, theater en vooraal mooie muziek.

Uit het gigantische aanbod selecteerden we de volgende concerten:

Vrijdag 3 maart: Palestijnse muziek
Trio Joubran, 20.30 uur Kleine Zaal, entree 18,-; CJP, 65+, Stadspas, Studentenkaart, KIT-pas 14,-.
De naam van de Palestijnse ud-virtuoos Samir Joubran, in de Arabische  wereld al lang herkend en gelauwerd als een uitzonderlijk talent, begint ook in Europa te groeien. Daarin wordt hij bijgestaan door zijn broers Wissam en Adnan. De eerste was op zijn twintigste de eerste fijnbesnaarde instrumentenmaker uit de Arabische wereld die het Antonio Stradivari Instituut in Italië opzocht voor een uitwisseling van kennis.
Adnan Joubran wordt geroemd om zijn improvisatievermogen, terwijl Samir Joubran in zijn composities en improvisaties instrumentale gedichten weet te scheppen. Verhalende, sferische verklankingen van desolate woestijnleegte of de uitbundige feesten in de stad.

Zaterdag 4 maart: Afrikaanse muziek
Diogal, 20.30 uur, entree 20,-, kortingsprijs 16,-  
De jonge Senegalese singer-songwriter Diogal Sakho trekt in 1996 de aandacht van producent Youssou N'Dour. Als patron van de muziekwereld van Dakar stelt N'Dour Diogal in staat om twee albums in zijn studio op te nemen. Via Frankrijk weten die albums wereldwijd snel de liefhebbers van ingetogen Afrikaanse muziek te bereiken.
Diogal's warme en emotionele stem draagt met veel gratie zijn pure en breekbare ballades, die weliswaar geënt zijn op de traditie van de Senegalese griots, maar tegelijkertijd onmiskenbaar hedendaags klinken. Een pril talent waar we nog veel van zullen horen. Liefhebbers van Britse of Amerikaanse singer-songwriters zullen zeker onder de indruk raken van deze Diogal.
Aansluitend is er in de Marmeren Hal een African Dance Party met DJ Jairzinho.
 
Donderdag 16 maart: polyfone zang uit Albanië

Dukat Ensemble, 20.30 uur, Kleine Zaal, entree 18,-; CJP, 65+, Stadspas, Studentenkaart, KIT-pas 14,-.
Door de geïsoleerde lokatie van het land heeft Albanië een unieke muziekcultuur kunnen ontwikkelen, die zelden buiten de grenzen te horen is. Het Dukat Ensemble uit het zuiden van Albanië bestaat uit acht zangers. Polyfonie is typisch voor het zuiden van Albanië, in tegenstelling tot het noorden, waar éénstemmige muziek gebruikelijk is. Albanese polyfonie wordt gefundeerd door een bourdon (grondtoon), die iso wordt genoemd. Daarboven zingen drie of vier stemmen vocale lijnen die vaak dissoneren. Deze zangtechniek klinkt heel solide: open en duidelijk, nasaal en helder. Een zanger uit de streek drukte het beeldend uit: "zang waar geen kogel doorheen komt."

Zaterdag 18 maart: Sitar en tabla uit India
Ashok Pathak & Sandip Bhattacharya, 20.00 uur, Grote Zaal, entree 18,-; CJP, 65+, Stadspas, Studentenkaart, KIT-pas 14,-.
Wie een optreden van sitar- & surbahar-maestro Ashok Pathak ondergaat, vergeet dat niet snel meer. Hij weet, samen met tablatovenaar Sandip Bhattacharya, de onschuldige luisteraar mee te voeren in zijn fascinerende klankwereld. Hij gebruikt hiervoor diverse technieken, waarvan er twee alleen gebruikt worden door de Pathak familie: flageoletten en akkoorden. Van lyrisch tot speedy. Van zacht en fijngevoelig tot explosieve ontladingen. Ashok Pathak durft de grenzen van de klassieke traditie op te rekken. Een concert van Ashok Pathak is verfrissend, verrassend en hypnotiserend tegelijk. Geen wonder dat een luisteraar eens de vergelijking maakte met Sonic Youth.
 
Donderdag 23 maart: Sheikh M'Barek Dekhla & ensemble = AFGELAST!

Vrijdag 24 maart: Afrika Anders
Salimata Diabaté, 20.30 uur, Grote Zaal, entree 20,-; CJP, 65+, Stadspas, Studentenkaart, KIT-pas 16,-.
Zangeres en danseres Salimata Diabaté stamt uit een luisterrijk Guinees geslacht. Wederom een dynastie van jeliw: uitzonderlijk muzikale, erfelijk bepaalde lofzangers, beter bekend onder de Franse algemene naam griots. Pas in 2004 verschijnt haar debuutalbum Djigui, die door de pers meteen louter in jubeltonen wordt besproken. In smaakvolle akoestische arrangementen brengt Diabaté op Djigui (opgedragen aan haar vader) tien klassiekers van het Mandinke repertoire gloedvol en sprankelend tot leven. Zonder enig modieus effectbejag laat zij overtuigend de traditie geheel voor zichzelf spreken.
Aansluitend is er in de Marmeren Hal een African Dance Party met DJ Bas Springer.

Vrijdag 31 maart: muziek uit Brazilië

Renata Rosa, 20.30 uur, Grote Zaal, entree 20,-; Kortingsprijs 16,-.  
Renata Rosa wordt beschouwd als de elegante vaandeldraagster van de jongste generatie Braziliaanse muzikanten, die er alles aan doet om de wereld duidelijk te maken dat Brazilië - naast de bekende samba en bossa nova - beschikt over veel meer muziekschatten. In volledig akoestische bezetting weet Rosa als geen ander het begrip 'traditionele muziek' van stoffige associaties te ontdoen.
Rosa's ensemble laat de luisteraar kennismaken met genres als de rurale maracatú, de Afrikaans getinte côco en de forró zoals die op feesten in Recife worden gespeeld. Zichzelf begeleidend op de rabeca, een kleine viool, zingt zij met heldere stem Afrobraziliaanse liederen, die niets van doen hebben met de gebruikelijke cliché's van de Braziliaanse muziek.
Aansluitend is er in de Marmeren Hal een Brazilian Dance Party met DJ eXeS.

Tropentheater. Kleine Zaal/dagkassa: Linnaeusstraat 2, Amsterdam. Grote Zaal: Mauritskade 63, Amsterdam. Tickets: 020-5688 500 (ma t/m vr  12.00-18.00 uur, za 14.00-18.00 uur). Zie ook: www.tropentheater.nl.