Onder de noemer Muziek van Sultans & Koningen klinkt vrijdag 17/3 bij RASA in Utrecht klassieke Turkse muziek o.l.v. Tahir Aydogdu.

Het Ensemble van Klassieke Turkse Muziek speelt composities van 16e en 17e-eeuwse Ottomaanse sultans als Murat IV, Vahdeddin en Selim III, de geliefde ‘Sultan van de Tulpentijd,' die ook als dichter furore maakte. Tevens wordt werk uitgevoerd van twee Europese koningen: Frederik de Grote en Rudolf van Oostenrijk. Door composities van Ottomaanse en Europese heersers in één programma te combineren, roept het ensemble de oude culturele banden tussen Europa en Turkije in herinnering. Het Ensemble van Klassieke Turkse Muziek bestaat uit musici van TRT-Ankara en wordt geleid door de bekende kanunspeler Tahir Aydogdu.

Het Ottomaanse hof in Instanbul werd wel de ‘Muziekschool van het Oosten' genoemd. Poëzie, kalligrafie en muziek bloeiden er eeuwenlang rijkelijk. Musici en componisten gaven er les aan de sultanskinderen, voor wie passieve en actieve deelname aan de schone kunsten een essentieel onderdeel vormde van de opvoeding. Enkele sultans verwierven zelfs naam en faam als componist. Het hof in Istanbul stond op verschillende manieren in contact met de Europese hoven. Sultans trouwden prinsessen uit het westen en Oostenrijkse en Italiaanse muziekgezelschappen waren regelmatig te gast aan het Turkse hof.

Het concert begint vrijdag 17 maart om 20:20 uur. Entree 15 euro, kortingspas 12,75, RASA-pas of U-pas 9. RASA Wereldculturencentrum is gelegen aan de Pauwstraat 13 a te Utrecht. De Pauwstraat is gelegen in het centrum van Utrecht, op tien minuten loopafstand van het Centraal Station. De stadsbussen 2, 3, 4, 5, 8, en 11 stoppen bij halte postkantoor. De Pauwstraat is een zijstraat van de Oudegracht, tegenover de Rembrandtbioscoop. In verband met de verkeerscirculatie-regeling is de Utrechtse binnenstad, waar RASA zich bevindt, niet makkelijk per auto te bereiken. Bezoekers wordt aangeraden te parkeren in parkeergarages Vredenburg, Radboud, Stationsstraat en Moreelsepark. RASA is van daar maximaal tien minuten lopen.
Zie ook www.rasa.nl.