Na hun concert afgelopen zondag in Den Haag is het Vlaamse toptrio Ambrozijn komende zondag 19 maart weer in Nederland en wel tijdens het Triskell Winter Folkfestival in Merkelbeek (‘s middags) en in Oisterwijk bij GUO ('s avonds).

Ambrozijn is druk met de presentatie van hun nieuwste album Krakalin. Het trio wordt daarbij versterkt met Vlaanderens vooraanstaande zangeres Vera Coomans (ex-Rum, Madou), die ook op hun zesde album Krakalin een gastrol vertolkt.  

Na het vertrek van zanger Ludo Vandeau maakten oorstrelende Franse of oud-Nederlandse ballades bij het resterende trio Wouter Vandenabeele (viool), Wim Claeys (diatonische accordeon) en Tom Theuns (zang en gitaren) plaats voor een wijdere blik met een opmerkelijke aandacht voor Angelsaksisch getinte songs in folky arrangementen, zoals bleek op hun vorige cd Botsjeribo. Krakalin laat nu nóg meer een mengeling van stijlen horen, van gypsie tot cajun, van Frans chanson tot tango. Er wordt in het Frans, Engels en in het Vlaams gezongen door Tom Theuns. Waar in de singer-songwriters aanpak op Botsjeribo de akoestische gitaar nogal eens kleurbepalend was, is dat nu meer het samenspel tussen een bewogen viool, romantische of stomende accordeon en begeleidende gitaar. Ambrozijns muziek groeit in diversiteit. Wat de drie muzikanten in hun andere projecten ervaren nemen ze mee naar Ambrozijn. In het nummer ‘Joséphine' herken je het ‘klassieke' van de Olla Vogala-violist, ‘Kuifje in Bergom' toont de dansbare accordeon uit Tref en in ‘Sur la rive gauche' hoor je de stem als extra instrument zoals in de groep Aurélia.

Naast Ambrozijn biedt het Trskell Winter Folkfestival ook Hölter Jonge, Paul van Loo + Hollans & Polland, Brabants Volkorkest, Mejoeches en Magister. Het festival is zondag 19 maart in dorpscentrum De Henkhof Merkelbeek van 13:30 uur tot 22 uur. Ambrozijn treedt op van 15 tot 16 uur. Entree: vvk € 10,00, aan de dagkassa € 15,00. Zie ook www.triskellfolk.nl.

Het Ambrozijn-concert in Oisterwijk vormt de afsluiting van dit GUO-seizoen. Het begint om 20.30 uur in GUO's onderkomen 't Boerderijtje, Oisterwijksedreef 12, tussen Oisterwijk en Haaren.  Reserveringen & info: www.do.nl/guo. Overige info (geen reserveringen): GUO-foon 013 - 5210175.

Zie ook www.ambrozijn.be.