Het Dukat Ensemble uit Albanië brengt zaterdag 18/3 polyfone zang bij Rasa in Utrecht.

Verstopt in bergketens en op afgelegen eilanden bestaan verrassende, vaak eeuwenoude muziektradities waarvan jammer genoeg bijna niemand ooit iets heeft gehoord. Zo ook in Albanië, een vrijbuitersstaat bij uitstek, waar wonderbaarlijke samenklanken het woeste landschap doen verkleuren. Een van de vooraanstaande ensembles is het Dukat Ensemble, dat zijn naam ontleent aan het gelijknamige dorpje het zuiden van het land in de nabijheid van de stad Vlora. De inwoners van Dukat behoren tot de bevolkinggroep van de Lab, een volk met een geheel eigen identiteit. Hun meerstemmige zangtraditie is typisch voor het zuiden van Albanië. Het is een polyfonie die gebouwd is op een iso of bourdontoon. Daarboven zingen 3 of 4 stemmen vaak dissonerende vocale lijnen. De muziek van het Dukat Ensemble klinkt zeer solide: open en duidelijk, nasaal en klaar. Of zoals een zanger uit de streek het zeer plastisch verwoordde: "Hier komt geen kogel doorheen".
Het Dukat Ensemble bestaat uit de volgende tien zangers: Hysni Kapoj, Syrja Brahimi, Barjam Hunda, Vendim Kapaj, Petrit Abilaliaj, Tahire Bozhani, Fatosh, Likoj, Aranit Kulluri, Remzi Allushaj, Idajet Mukaj.

Het concert van het Dukat -Ensemble begint zaterdag 18 maart 2006 om  20:30.  Entree € 15,-, kortingspas € 12,75,  RASA-pas of U-pas € 9,-. Wereldculturencentrum is gelegen aan de Pauwstraat 13 a te Utrecht. De Pauwstraat is gelegen in het centrum van Utrecht, op tien minuten loopafstand van het Centraal Station. De stadsbussen 2, 3, 4, 5, 8, en 11 stoppen bij halte postkantoor. De Pauwstraat is een zijstraat van de Oudegracht, tegenover de Rembrandtbioscoop. In verband met de verkeerscirculatie-regeling is de Utrechtse binnenstad, waar RASA zich bevindt, niet makkelijk per auto te bereiken. Bezoekers wordt aangeraden te parkeren in parkeergarages Vredenburg, Radboud, Stationsstraat en Moreelsepark. RASA is van daar maximaal tien minuten lopen.
Zie ook www.rasa.nl.