De eerste namen van de 42ste editie van Brosella Folk & Jazz, op 7 en 8 juli in het Groenpark in Brussel, zijn bekend. Op de folkdag (zaterdag 7 juli) zullen Tamala (uit België en Senegal, met violist Wouter Vandenabeele) en Officina Zoe (uit Italië) op het podium staan.

Met zeer veel genoegen stelt Brosella de eerste namen van het 42ste Brosella Folk & Jazz festival voor. Andermaal zal het publiek zich kunnen laten meeslepen door de prachtige muziek van een selectie uit de beste Belgische en buitenlandse folk- en jazzartiesten. Het is ook twee dagen feest voor de kinderen. Brosella Kids verwent hen met activiteiten speciaal op hún maat. Ze kunnen er hun hart uitleven in allerlei workshops, concerten, en nog véél meer.
 
Zoals gebruikelijk richt Folkforum zich op de Folkdag, hier  de eerste twee namen:
 
ZATERDAG 7 JULI (FOLK DAG)
 
TAMALA (SN/BE)
Met Tamala zetten we de kersverse laureaten van de Klara voor beste Belgische wereldmuziekalbum en van de Octave de la Musique voor wereldmuziek op het podium. Koraspeler Bao Sissoko, violist Wouter Vandenabeele en zanger Mola Sylla doopten hun nieuwe trio Tamala (‘reizigers’) en net als hun naam beweegt hun muziek tussen verschillende instrumenten en tradities. Tamala balanceert op vanzelfsprekende wijze tussen traditie en vernieuwing, tussen kracht en verfijning, droom en realiteit, noord en zuid. Het is bovenal een ontmoeting die naast de muzikale alchemie ook menselijke waarden deelt. Zo steunen de drie muzikanten een schooltje in Senegal wat hen de bijnaam ‘Les ambassadeurs de Ceppe’ opleverde.

Tamala, foto Dieter Tielemans
Tamala, foto Dieter Tielemans

 
OFFICINA ZOE (IT)
Salento (de 'hak' van Italië) staat bekend om haar pizzica (de oudste vorm van de tarantella), een opzwepende dans met een therapeutisch doel: het genezen van een gevaarlijke spinnenbeet (taranta=spin). De groep Officina Zoé heeft deze opzwepende eeuwenoude ritmes terug op de kaart gezet en met succes. De pizzica is de laatste jaren enorm populair bij de zuiditaliaanse jeugd. Vanuit de traditie brengt de groep onder leiding van Cinzia Marzo (zang, fluit, tamboerijn) en Donatello Pisanello (diatonisch accordeon) originele composities waarin de dwingende percussie van de tamboerijn het publiek hypnotiseert. Officina Zoe nam in totaal zes cd's op, stond op de grootste Europese festival als Womex en Womad, maar is ook Big in Japan en Caïro en schreef de muziek voor films als Sangue Vivo en Miracolo.

Officina Zoe
Officina Zoe

 
Ook de eerste namen van de jazz dag zijn bekend, dat zijn de Brusselse Jazz Station Big Band, die samenspelen met jazzpianist Jason Rebello en het Ghex Trio.

7 en 8 juli 2018, Brosella Folk & Jazz in het Groenpark in Brussel (B).

De website http://brosella.be is op dit moment nog niet bijgewerkt, maar zal over een maandje helemaal vernieuwd en up to date zijn.