-door Mirjam Adriaans, foto's Ronald Rietman-
"Zet het tweede weekend van augustus in 2014 maar vast in de agenda, want dan vindt in het Philips de Jongh Wandelpark in Eindhoven drie dagen lang een folkevenement plaats", zo werd gisteren aangekondigd bij het MooiWeekend dat als kleinschalige vervanging van Folkwoods (dat een jaar overslaat) plaatsvond. De Stichting Bijzondere Folkprojecten (SBF) neemt de organisatie op zich, Tinus Kanters (een van de oprichters van Folkwoods) gaat een adviserende rol spelen en draagt het folkstokje graag over aan de jonge garde.

Zodra in december bekend werd dat Folkwoods na 13 edities in 2013 een jaar over zou slaan werd vrijwel direct door enkele vrijwilligers besloten dat er wel iets voor in de plaats moest komen. Eerst kwam er met Pasen een geslaagd Benefietconcert en er werden al snel plannen gesmeed voor een klein festivalletje onder de noemer MooiWeekend. En dat was precies wat de bezoekers afgelopen weekeinde kregen, met op zaterdag een spontane picknick in het park en op zondag een reeks optredens rond het Wilhelminaplein.

Het initiatief van enkele folkliefhebbers om een picnick te houden in het Philips de Jongh Wandelpark wordt zaterdag gesteund door zo'n 100 bezoekers, die allemaal hun eigen kleedjes, opvouwbare picknicktafeltjes, stoeltjes, eten en drinken en natuurlijk een goed humeur meebrengen. Het is een raar gevoel om in het park te zijn waar de afgelopen zes jaar in dit weekend Folkwoods is georganiseerd. Iedereen mist het festival dit jaar, maar toch wordt er een lekker gezellige boel van gemaakt met een flinke groep sessiemuzikanten onder een parasol en een fijn verrassingsoptreden van Luc Vaesen (die in 2009 op Folkwoods stond). De zon laat zich goed zien en de laatste deelnemers schijnen nog tot ver na zonsondergang te hebben genoten van hun wijntje...

Luc Vaessen

Kaffee De Groot en Café Wilhelmina hebben op zondag hun podia ter beschikking gesteld aan de Stichting Bijzondere Folkprojecten, die daar en op het Wilhelminaplein een stel leuke bands uit diverse hoeken van de folk heeft neergezet. Dansen kan in Wilhelmina (waar vanaf oktober weer maandelijks de folkbals gaan plaatsvinden) volop, op de stevige klanken van Busy Lizzie, het ongedwongen Brabantse geluid van Vandiekomsa dat zeer goed ontvangen wordt, of de altijd heerlijk boeiende tonen van de trekzak van Sophie Cavez, die er speciaal voor uit het Belgische Gent komt.

Busy Lizzie

Vandiekomsa

Sophie Cavez

Tijdens een regenbui zorgen de Folkaholics in de benauwde warmte van het café toch voor een Keltisch getint feestje.

Folkaholics

Op het plein staan tussendoor vrolijke bands te spelen, licht jazzy werk van The Happy Notes Society, lekkere straatmuziek van De Marktkoopman en een leuk allegaartje van 3bob4 houden de sfeer er goed in.

3bob4

Wie toch meer van wat ingetogener en serieus singer-songwriterwerk houdt kan terecht bij De Groot, waar Dylan van Meurs met kompaan Fabian Cornelissen zijn optreden heel fijn eindigt met een intense uitvoering van Lungs (Townes Van Zandt) en om het niet al te depressief te laten worden Moving, een licht filosofisch, maar beslist opbeurend nummer van John Fullbright om vervolgens het podium te laten aan Saint Robinson voor een portie americana.

Dylan van Meurs en Fabian Cornelissen

Na het laatste optreden in Wilhelmina is daar nog een sessie, handig voor wie nog niet weg wil of toch maar even wacht tot de heftige plensbui die dan net losbarst afgelopen is. Lekker even nagenieten van een geslaagde dag waarbij het barpersoneel nog graag een drankje schenkt.

Net als bij het Benefietconcert heeft het publiek ook nu weer dat lekkere Folkwoodsgevoel, er zijn veel bekende gezichten en mooie ontmoetingen. De opkomst is zonder meer goed, het is zo druk op het plein dat er geen kip meer bijkan in de café's als er geschuild wordt voor een regenbui. En zelfs die wordt nostalgisch ontvangen met de woorden "ach, het is net Folkwoods!" Er wordt al uitgekeken naar volgend jaar, want dan, zo kondigt Justus Janssen aan, komt er een echt, driedaags folkevenement in Eindhoven, in het Philips de Jongh Wandelpark, "De naam houden we nog even geheim, maar het wordt met camping, met bar en alle andere faciliteiten."

Er gaat wel het een en ander veranderen in de opzet en organisatie. Folkwoods-oprichter Tinus Kanters laat weten dat ie graag wil adviseren en helpen waar nodig, maar de organisatie gaat over naar de SBF. Bestuursleden Justus Janssen, Naomi Kanters en Wendy van Drunen nemen het folkstokje over en gaan er een mooi festival van maken. Ze zijn al druk bezig met nadenken over de nieuwe opzet, waarschijnlijk in een zelfde vorm als waar Festival Mundial en de Music Meeting al succesvol mee geëxperimenteerd hebben, en mogelijk muzikaal gezien nog wat breder, maar uiteraard met het bekende Folkwoods-gevoel als uitgangspunt.

Het is overigens ook mogelijk om de Stichting Bijzondere Folkprojecten financieel te steunen, voor meer info zie: folkproject.nl.