- door Henk -
In Lovendegem, op een steenworp afstand van Gent, dompelen we ons samen met honderden andere folkliefhebbers onder in het allereerste Boombalfestival. Het duurt nog tot en met aanstaande woensdag, maar nu al - zondagavond  28/8 - kunnen we concluderen dat België er een nieuw topfestival bij heeft. Het vijfdaagse festival trekt de eerste twee dagen samen al zo'n 2000 bezoekers. Het festival is door de bejegening en de aankleding supergezellig.

De hartelijke ontvangst aan de entree door medewerkster Els, moeder van de AedO-broers Jonas en Pieter De Meester, zet de typische ongedwongen 'Boombal-toon'. Muzikanten, dansers en publiek;  het mengt zich als vanzelfsprekend dooreen. De finefleur van de Vlaamse folk is hier in opperbeste stemming bijeen. Hoewel sommigen nog zitten bij te komen van de stages in Gooik. Ja, het programma van folkminnend België raakt overvol. Maar de komende dagen zijn ze er zeker als er enkele Franse topgroepen op het affiche staan.

Het festival speelt zich af in een schitterende natuurrijke groengekleurde setting compleet met hoge populieren, knotwilgen en grazende koeien. Het heeft een allure die herinneringen oproept aan Woodstock, het eerste grootschalige popfestival in 1969. Geestverruimende middelen van toen hebben plaats gemaakt voor pinten en de groove uit de rockmuziek van toen klinkt nu door in folky dansmuziek. De festivals hebben gemeen dat ze beide door de overheid tot rampgebied zijn verklaard. Woodstock overtroomde met teveel publiek, Boombalfestival met teveel water. Hoewel, toen wij zaterdag arriveerden lag het festivalterrein er alweer schitterend bij.

Boombal groeit. Onlangs sloeg het haar vleugels ook al uit naar ons land met een zestal bals, hoofdzakelijk in Brabant. Na de lancering van hun eerste CD, Boombal Vol.1 , is er nu dan het eerste Boombalfestival als afsluiting van de zomervakantie.

Lovendegem bevestigt het beeld dat jong-Vlaanderen zich meer en meer stort op eigentijdse balfolk, want dat is waar het hier om draait. Bovendien lopen de gelijkopgaande muziek- en danscursussen ook lekker met tachtig deelnemers. Dat Boombal hot is wisten we natuurlijk al. Maar dat het ondanks de hoosbuien van de afgelopen week - het water stond op sommige plekken rond Gent  een halve meter hoog - en ondanks de erbarmelijke weersvoorspellingen zóveel mensen op de been zou brengen overstijgt de verwachting. Zaterdagavond stonden er zo'n zeshonderd op de dansvloer, zondag was dat aantal naar schatting meer dan verdubbeld.

Het festivalterrein ligt goed verstopt in the middle of nowhere in het buitengebied van Lovendegem. Lopend langs de festivalcamping met ruim honderd tentjes, waaiden zaterdagavond de klanken van de andro's en de bourrées ons al tegemoet. Het Boombal For Kids was achter de rug en in de clubtent werd intiem gedanst op muziek van het nieuwe trio b-boa met Bert Leemans (o.a. EmBRUN) op accordeon, Jeroen Geerinck (o.a. Setanta) op gitaar en Maarten Marchau (o.a. Olla Vogala) op traverso en doedelzak.

Later op de avond realiseerden we ons getuigen te zijn van een historisch moment. Good-old Walter Debuck, de grijzende folkie en stichter van de Gentse Feesten,  sloot zich met doedelzak op het hoofdpodium aan bij Wim Claeys (accordeonist, Boombalbezieler en artistiek brein achter dit festival) en zijn band Göze. Muzikaal leverde dat niet enkel een bevlogen walsje op, maar ook het besef dat  Gentse Feesten en Boombal steeds meer twee handen op één buik worden.

Het festival werd afgelopen weken op de Vlaamse radio en tv in spotjes met een vooruitziende blik al aangeprezen als het gezelligste feest van het jaar. En terwijl enkele eigenwijze Nederlandse balfolkies deze "vercommercialisering" zurig veroordeelden op hun mota's  internet-forum - en gelukkig prompt door gelijkgestemden evengoed gecorrigeerd werden - trotseerden enthousiaste Vlaamse balliefhebbers weer en wind om het festivalterrein in Lovendegem aan te kleden.

Ze hebben er iets moois van gemaakt. Er staat een ‘kleine' clubtent voor het Boombal Intiem en de jamsessies. Er is een grotere ‘concerttent' opgetrokken en er is een buitenpodium met dansvloer, die bij aanstekelijke optredens in de concerttent ook volstroomt. Vrolijke slingers waaien in 't rond. De hekken zijn dermate laag gehouden, dat je uitzicht blijft houden op de fraaie omliggende weides, sloten, knotwilgen en grazende koeien. Vuurkorven verjagen de opkomende kou. Backstage staan twee boerenkarren vol stookhout klaar. Tegen een rij hoge populieren licht in het donker plots 'flatgebouw-groot' het geprojecteerde logo van het festival op.  Er is een speciale tent voor kinderanimatie. Op de dansvloer buiten geeft Mieke Syryn op een aanstekelijke wijze dansinstructie voor de kids. Die gaan stuk voor stuk uit hun dak.

Een eettent biedt ‘boerenkost' of een wokschotel. Gelukkig gaat dat vergezeld van een streekbierenbar, zoals we die al eerder zagen in het Baudelopark tijdens de Gentse Feesten. De prijzen zijn populair: 1,5 euro voor ‘n pint of een fris en 2 euro voor speciale bieren. De warme hap kost 7,5 euro en een belegd broodje of een frietje gaan voor 2 euro van de hand. Nu we het toch over maagvulling hebben. Voor de campinggasten is er elke ochtend een  wereldwinkelontbijt van Oxfam (zoiets als de Novib). Voor 4 euro serveren ze tussen half negen en half twaalf in de ochtend fruitsap, koffie, thee of chocomel, een broodje met beleg naar keuze en een boterkoek.

Het terrein is in alle opzichten groen. Omgeven door populieren en knotwilgen, bieden grote grazige weiden voldoende plaats. Tegen het festivalterrein aan ligt de  festivalcamping. Vijf minuten lopen verderop ligt de ‘stille' camping, die met vijf tenten en 1 camper inderdaad stil is. De locatie waarvoor de organisatie uiteindelijk koos, is al jaren onbewoond. Toch zijn ze erin geslaagd de nodige voorzieningen als elektra, water en telefoon/internet ernaartoe door te trekken. Een oud boerderijtje bij de ingang dient als instrumenten-bewaarplaats voor de muziekleerlingen die net als de dansleerlingen overdag van negen tot zes hun stages volgen, maar ook voor de  muzikanten die overdag op het festival vertoeven. Backstage zijn er voor de muziek- en dansstages ook nog eens de nodige tenten opgetrokken.

Voor de komende dagen zijn er nog voldoende tickets te koop à 13 euro per dag. In onze aankondiging kun je het gehele festivalprogramma bekijken.
Naast concerten van erkende Vlaamse balgroepen als Naragonia, Balla Vogala, KV Express, Magister, Ashels, Amorroma en Kadril zijn er tal van extra's, zoals een bal-vreemd optreden van Bart Peeters (vanavond) en op dinsdag om 17 uur een extra dansinstructie ‘Bretons Dansen' in verband met het daarop volgende fest-noz met de Bretonse band Torkad. Dit  festival heeft trouwens nog meer sterke Franse balgroepen in de aanbieding. Wat dacht je van Djal en Zef. Ook de moeite waard zijn Eric Thézé en Parasol.

Het festival richt tevens haar schijnwerpers op nieuwe talent. Er is een heuse Balrally waarop zes groepen strijden om een plek op het hoofdpodium op de afsluitende avond. Door de voorselectie zijn al gekomen: Donder in 't hooi, Green Jacket, Muzenzo, Bogus, Batist en Ça Bouge.

Zie ook www.boombalfestival.be.