Op zondag 30 januari 2022 organiseert het Nederlands Auschwitz Comité de jaarlijkse Nationale Holocaust Herdenking bij het Spiegelmonument 'Nooit Meer Auschwitz' in het Wertheimpark in Amsterdam. Naast de sprekers is er ook muziek van The Sunshine Cleaners en Zigeunerorkest Brandt. De NOS zendt alles vanaf 11:00 uur integraal uit.

Op de laatste zondag van januari vindt in Nederland de Nationale Holocaust Herdenking plaats. Vanwege de coronamaatregelen blijft de stille tocht voor de tweede keer op rij achterwege en is de plechtigheid niet toegankelijk voor het publiek. De herdenking is wel te volgen op televisie, zowel rechtstreeks als aan het begin van de avond via een terugblik met reportages.

Er worden toespraken gehouden en kransen gelegd bij het spiegelmonument 'Nooit meer Auschwitz', daarnaast zal er muziek zijn van Sunshine Cleaners en Zigeunerorkest Brandt.

The Sunshine Cleaners is een formatie uit Zeeland die inmiddels een trilogie aan albums voltooide. Hun debuut Silent Voices was geheel gewijd aan de gedichten van de Duitse theoloog Dietrich Bonhoeffer die in verzet kwam tijdens de oorlog en dat met de dood moest bekopen. 

Zigeunerorkest Brandt bestaat uit echte Sinti Zigeuners en is een familie-orkest. Ze spelen Hongaarse, Russische, Roemeense, Joegoslavische en eigen composities, maar ook gipsy jazz.

Nationale Holocaust Herdenking 30 januari 2022

Programma

11:30 uur Herdenking bij het Spiegelmonument ‘Nooit Meer Auschwitz’

Sprekers:

Jacques Grishaver, voorzitter Nederlands Auschwitz Comité

Vera Bergkamp, voorzitter Tweede Kamer der Staten-Generaal

Femke Halsema, burgemeester van Amsterdam

Zoni Weiss, overlevende

Benyamin Heller, namens de jongere generatie

Rabbijn Menno ten Brink verzorgt de Kaddisj- en Jizkorgebeden

Muziek:

Zigeunerorkest Brandt

The Sunshine Cleaners

12:30 uur Einde herdenking

De uitzending is te volgen vanaf 11:00 op NPO 1.