Sinds woensdag 1 juni is de nieuwe KRO-NCRV podcast Lagelieder te beluisteren. In deze zesdelige serie halen Michiel van de Weerthof en Lot Broos iedere aflevering een vergeten volksliedje terug en gaan ermee op pad. Ze zoeken samen uit wat er nog terug te vinden is en hoe de liedjes ook vandaag de dag nog blijven doorzingen. Nieuwe afleveringen van dit muzikale reisverhaal over liedjes, verhalen en overlevering zijn wekelijks beschikbaar via alle podcastapps.

De podcastserie is geïnspireerd op het werk van volkskundige en presentator Ate Doornbosch (1926-2010) die halverwege de 20ste eeuw door heel Nederland reisde en volksliedjes opnam voordat deze dreigden te verdwijnen. De nummers werden in die periode uitgezonden in het populaire radioprogramma Onder De Groene Linde (1955-1993) en zijn sinds 2007 te vinden in de Nederlandse Liederenbank van het Meertens Instituut.

Lot en Michiel volgen het pad opnieuw van een aantal liedjes: is het waar gebeurd wat er in deze volksliedjes bezongen wordt? Wat valt er nog van terug te vinden in het heden? Dit alles vormt de aanleiding voor een onderzoek naar de werking van 'overlevering'. Met alle bijkomende zijpaadjes van dien. Deze zoektocht brengt hen van het noordelijkste puntje in Friesland naar de zuidelijke uithoeken van Nederland. 

Over de makers
Michiel van de Weerthof maakte de absurdistische podcastserie GEEL, waarmee hij de grenzen van de podcast heeft verkend aan de hand van de kleur geel. In coronatijd maakte hij Radio Kras, een podcast voor & door Brabantse levensveteranen. Recent is hij het collectief Horens.audio gestart. Lot Broos is dramaturg, redacteur en docent Nederlands en zit met Michiel in de band Moi Le Voisin. In 2018 hebben zij een album met Nederlandstalige murderballads opgenomen onder de titel Hogelieder.

Lagelieder podcast
Sinds 1 juni is de KRO-NCRV en NPO Radio 5 podcast Lagelieder te beluisteren met een wekelijks nieuwe aflevering via alle podcastapps.

Afleveringen tot nu toe:

#1. Kop van romp
Volgens een liedje uit Leiden heeft een dienstmeid een dief onthoofd. Is dit écht gebeurd? Hoe langer we zoeken, hoe waargebeurder het wordt. En blijkt er op veel meer plekken flink met de bijl te zijn gezwaaid.

#2. Drie broeders
Op pad door Brabant. Via de kerk belanden we in de Efteling en de nogal rekbare wereld van de sprookjes. En dat door een raar oud liedje van een pastoor uit Deurne.

#3. Hoort vrienden hoort een lied
Een moordlied uit West-Groningen deze keer. Wordt dit ineens true crime? De hoofdrolspeler blijkt een intrigerend figuur. Hoe leeft de regio met deze dubieuze erfenis?

Meer info via de website: https://lagelieder.nl/, daar zijn alle afleveringen ook nog terug te beluisteren.