De Zuid-Afrikaanse dichter/zanger Gert Vlok Nel staat centraal in de documentaire Beautiful in Beaufort-Wes, die a.s. dinsdag, 9 mei, wordt uitgezonden in Het uur van de wolf op Nederland drie.

Gert Vlok Nel is 43, en heeft een bescheiden oeuvre van twee poëziebundels en een cd. Toen zijn eerste bundel, Om Te Lewe Is Onnatuurlijk, uitkwam, wisten de recensenten meteen dat ze een meesterwerk in handen hadden. 'Hy draai jou hart op 'n sakdoek droog,' schreef men in Die burger Journaal bewonderend over zijn liefdesgedichten. Het werk werd bekroond met de Ingrid Jonker Prijs.

Vlok Nel woont in Beaufort-West, een dorp in de Groot Karoo, het bloedhete, dorre en lege land tussen Kaapstad en Johannesburg. Daar leeft hij samen met zijn vader Albert Nel. De regio heeft door Vlok Nels gedichten en country- & bluesachtige songs een bijna mythische status gekregen: mensen hebben het over het 'echte' Zuid-Afrika, ver van het poenige, verwesterde Kaapstad. Wat de poëet zelf meteen relativeert: 'Dit Beaufort-Wes bestaan nie regtig nie; ek het dit by mekaar gelieg.' In Beautiful in Beaufort-Wes ervaren we de kalmte van de tot de verbeelding sprekende regio en haar bewoners. Zijn gedichten en zijn liedjes liggen als een soundtrack over het slaperige dorp.

Het uur van de wolf, dinsdag 9 mei, 20:15 tot 21:10 uur, Nederland 3.