Vanaf gisteren, zondagavond 14 mei 2006, om 20.00 uur is het nieuwe programma van Dutch Folk Radio on line te beluisteren. Het hoofd-thema deze keer is de bundel Oude en Nieuwe Hollantse Boerenlieties en Contredansen van rond 1700.

Hiervan verscheen in 1972 een facsimile heruitgave en de afgelopen decennia hebben heel wat Nederlandse folkgroepen uit deze verzameling van ruim 1000 melodieën gespeeld. Zo kun je luisteren vaar Volksmuziekgroep Hutspot, Perelaar en Crackerhash, die er midden jaren '70 als eerste mee begonnen, maar natuurlijk ook naar Wolverlei, Twee violen en een bas, Folkcorn, Camerata Trajectina, Frans Tromp, de 1e Hollandse Dansband, Slör en Madlot.

Een ander deel van het programma gaar over pinkster-, mei- en lenteliederen en het derde onderwerp betreft werkliederen die, vóór de mechanisatie, gezongen werden om de arbeid ritmisch te ondersteunen. Dat gebeurde onder meer op het land, bij het weven, bij het heien en natuurlijk bij het hijsen van de zeilen, het lichten van het anker en allerlei ander werk aan boord van de zeilschepen.

Dutch Folk Radio is te beluisteren via www.live365.com/stations/peterkoene. De complete playlist is te vinden op www.peterkoene.org en commentaar, suggesties en verzoeken zijn zoals altijd welkom via iDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..