Donkere wolken pakken zich samen boven ‘De Groote Boodschap'. Dit Vlaamse folk-radioprogramma, dat elke donderdagavond twee uur lang te beluisteren is via de Vlaamse zender VRT Radio 1, moet vrezen voor haar toekomst. Radio 1 verliest luisteraars, dus wil nethoofd Jan Hautekiet de complete zender te hervormen. 'We zijn nog maar net aan de ruwbouw bezig, heel de zender staat in de steigers', zegt hij in dagblad De Morgen. De programmamakers - ook die van De Groote Boodschap - vrezen het ergste.

De Morgen schrijft ondermeer: ...In de wandelgangen van het omroepgebouw leeft vrees voor vervlakking. Geen enkel Radio 1-programma of -presentator is nog zeker van een plek op Radio 1 na 2 april. Op die datum moet de vernieuwde Radio 1 een feit zijn. Met name de gespecialiseerde muziekprogramma's lijken bedreigd, maar ook de dagprogrammering wordt volledig gerestyled...

Luisteronderzoek wijst uit dat Radio 1 terrein verliest. Naar het nieuws wordt wel geluisterd maar naar de muziek niet. Volgens marktonderzoek wordt Radio 1 door het publiek te veel geassocieerd met gespecialiseerde muziekgenres, zoals softjazz of wereldmuziek. Volgens de nota van de marktonderzoekers zou "de perfecte mix" moeten bestaan uit chansons, evergreens, popoldies, rockclassics en softpop. Dus wil Hautekiet af van thema-propgramma's. In De Morgen formuleert hij dat als volgt: "Er blijft plaats voor thematisch aanbod, maar we gaan herbekijken wanneer en hoe dit in de algemene programmering kan worden ingepast, zonder alles in aparte hokjes te stoppen. We willen in de eerste plaats op elk tijdstip een open zender zijn, die niemand uitsluit."

Dit zou dus tot het einde kunnen leiden van thema-programma De Groote Boodschap, maar ook boeiende wereldmuziekprogramma's als Cucamonga en Pili-pili dreigen te stoppen. Het speculeren in het Vlaamse radioland is volop begonnen. Zo hoor je suggesties om De Groote Boodschap op een of andere manier in te passen in de ‘klassieke' zender Klara.