Op vrijdag 24 november bevat het radioprogramma Twij Deuntjes veur Ain Cent op de regionale omroep RTV Noord een special rondom het vijftigjarig jubileum van de Groninger zangeres Lianne Abeln te horen. Ze wordt ook wel de 'Grand Old Lady' van de Groninger streektaalmuziek genoemd.

Lianne Abeln is in 1939 geboren in Stad. Toen ze achttien was ging ze optreden met Franse chansons en kort daarna ook met Groningse liedjes van onder meer David Hartsema.

In 1956 won Lianne Abeln het amateurconcours Frans Chanson van Radio Luxemburg. Ze moest de eerste plaats delen met Henny Bijl (beter bekend als Imca Marina). In 1957 won ze het landelijk concours van het AVRO-programma 'd Oprechte Amateur.

In optredens voor de RON(O), voor Nederlandse en Duitse omroepen en in een 50-jaar lange tournee langs duizenden podia, van café's tot schouwburgzalen, bracht zij haar publiek liefde en respect bij voor de streektaal en de streektaalmuziek. Dat alles met haar stem en haar gitaar, solo of samen. Ze vormt al meer dan dertig jaar een muzikaal koppel met haar vaste arrangeur en begeleider Ed Wennink.
 
Lianne kiest voor kwaliteit. Rijmdwang, triviale teksten en muzikale gemakzucht zijn haar een gruwel. Ze ontwikkelde zich in de loop der jaren tot dé zangeres van het betere Groningse lied, ambassadrice en wegbereidster. Door haar enthousiasme en uitstraling werd ze het voorbeeld voor veel zangers en zangeressen die na haar met streektaalmuziek furore maakten.
Haar eerste liedjes waren vertolkingen van andermans werk, maar al snel componeerde ze zelf, en vaak zong ze ook haar eigen teksten. Gronings, Platt-Duuts, Nederlands of Drents, ze koos haar repertoire met zorg en met een hoge standaard.

Het werk van Lianne Abeln kenmerkt zich door gedrevenheid en betrokkenheid. Of het nu gaat over de teloorgang van het landschap, over de schoonheid van Gronings Stad en Ommeland, over kinderen of mensen in de knel, over vriendschap of over haar liefde: Lianne betrekt stelling en bekent kleur. Ze bezingt haar thema's met een grote intensiteit en een diep gevoel van verantwoordelijkheid voor een menselijke samenleving en het behoud van de dingen die waardevol zijn.

Lianne Abeln en David Hartsema kregen in 1985 samen de K. ter Laan-prijs voor hun totale werk. In dat jaar werd de prijs voor het eerst uitgereikt. Veel van de 500 liedjes die Hartsema schreef werden vertolkt door Lianne Abeln. In 2002 ontving ze de eerste Culturele Prijs van de Gemeente Tynaarlo.

www.rtvnoord.nl/radio/radio_twijdeuntjes.asp, vrijdag 24/11 tussen 19.00 uur--20.00 uur