Een aantal lokale radiomakers van roots georiënteerde muziek, zijn een samenwerking aangegaan via de website www.dutchrootsradio.com. Onder de vlag van de Dutch Roots Radio Ring informeren de betreffende radiomakers elkaar over de muziek die zij ontdekt hebben, en spelen elkaar interviews, live-opnames en andere interessante zaken toe. Het doel is om op die manier de kwaliteit van hun eigen radioprogramma's te verhogen.

De belangstelling voor alt.country, roots-rock, singer-songwriter, blues, folk en andere
rootsgeöriënteerde muzieksoorten is groeiende. De snelle opkomst van veel kleinschalige luisterzaaltjes getuigen daar van. Desondanks krijgt deze muziek op de Nederlandse radio steeds minder ruimte. Heel wat goeie radioprogramma's sneuvelden; andere werden naar de nachtelijke uren verbannen.

Luisteren naar rootsmuziek vergt dan ook het nodige speurwerk voor de fan. Veelal zal hij zijn geluk moeten zoeken bij lokale- en enkele regionale zenders. In andere gevallen moet hij de programmering van de landelijke stations erg goed in zich opnemen om het fragmentarische aanbod niet te missen. De Dutch Roots Radio Ring probeert met hun website dat speurwerk te vereenvoudigen, en tegelijkertijd de vele goede radioprogramma's binnen het aanbod van lokale en regionale omroepen in kaart te brengen.