Aanstaande zaterdag, 19 mei 2007, is in het programma Wereldmineralen op De Concertzender de cd Visman van Linde Nijland (Ygdrassil) te beluisteren, afgewisseld met dansmuziek uit Groningen van folkgroep Törf, die de week daarop (26 mei) centraal staat in Metamorfosen.

In 1998 kwam de cd Visman uit; een solo-project van Linde Nijland die samen met Annemarieke Koenders het zangduo Ygdrassil vormt. Dit keer deed ze alles zelf. Het schrijven van de gedichten. Het componeren van de muziek. En het maken van de illustraties voor het mooie cd-boekje. Haar zang begeleidt ze met gitaar, piano en regenmaker. Daarnaast wordt ze terzijde gestaan door tal van gastmuzikanten. "Meer eigen had ik het niet kunnen maken", zegt ze over deze productie.

De laatste jaren wordt Ygdrassil vergezeld door multi-instrumentalist Bert Ridderbos van de Grunneger Folkgroep Törf. In hetzelfde jaar dat Visman uitkwam, produceerde Törf eveneens een bijzondere cd: Törf speelt Beukema (1998). Deze cd omvat een selectie uit het dansmuziekmanuscript van Jacob Pieters Beukema; in 1840 opgetekend in het Noord-Groningse Leens. Het is de enige bekende Groninger verzameling van dansmelodieën, opnieuw en eigenzinnig gearrangeerd door de leden van Törf. In de bezetting horen we onder meer de doedelzak en de bouzouki. Maar ook de philippophoon, de koehoorn en Eenrummer klompen!

Wereldmineralen wordt uitgezonden op De Concertzender Radio 6, van  09:02 - 10:00 uur, en is ook via internet (radio-on-demand) te beluisteren.

Zie ook: www.concertzender.nl.