Zaterdagmiddag 15 december zijn er in het radioprogramma Spijkers met Koppen (Vara, Radio 2 tussen 12.00 en 14.00 uur) live optredens van Troost ofte wel Egon Kracht & The Troupe, Gerard van Maasakkers, Jeroen Zijlstra en Lydia van Dam. Ook speelt Sido Martens zijn 'Ballade voor Foekje'.

Het lied van Martens is opgedragen aan de op 5 december j.l. overleden Friese hardloopster Foekje Dillema. Dillema, een potentiële wereldkampioen, werd na een twijfelachtige seksetest in 1950 als man aangemerkt en geschorst.

Die vernedering heeft Foekje Dillema, die niet over de affaire wilde praten, nooit kunnen verwerken. Ook is het definitieve bewijs voor haar man-zijn nooit geleverd. De Fries Sido Martens is ook een loper. Spijkers met Koppen wordt behalve door Felix Meurders door nog zo'n loper gespresenteerd: Dolf Jansen. Martens treedt op n.a.v. het programma-onderdeel over het boek ‘De 141 beste sportverhalen'.

Martens is zanger/gitarist van eigentijdse en eigenzinnige eigen liedjes, een Nederlandstalige singer/songwriter in de ambachtelijke traditie. Vroeger speelde hij in de groepen Farmers Union en Fungus. Daarna ging hij solo tot 1982.
In 1996 vervolgde hij zijn solo-carrière en bracht sindsdiens 8 cd's uit, waarvan de eerste onder de totel ‘De Loper'. Tijdens de Midwinter Marathon in Apeldoorn, op zondag 3 februari 2008, presenteert hij een verhalenbundel ook al met als titel ‘De Loper', uitgegeven bij bij Bornmeer Steven Sterk Uitgevers.

Op zijn website schrijft Martens: ‘In Apeldoorn liep ik op 7 februari 1981 mijn eerste marathon. (...) ‘De Loper' is een bundel met verhalen van mij waarin hardlopen de rode draad vormt. Naast muziek is lopen mijn andere passie. En omdat het lichaam lichte sleet begint te vertonen en de prestaties gemeten in afstand en tijd daardoor afnemen, probeer ik dat te verdoezelen door er over te gaan schrijven. Ach een mens bedenkt wat om zijn twijfels te camoufleren. In de verhalen vermengen fictie en werkelijkheid zich tot een sportdrank voor de geest...'

Zie ook www.sidomartens.com , www.gerardvanmaasakkers.com en http://omroep.vara.nl/Spijkers_met_Koppen.1104.0.html