Op zaterdag 4 juni staat Park Herema State in Joure in het teken van de tweede editie van het Pairc Pub Folk festival. Na de succesvolle eerste editie van vorig jaar kon een vervolg niet uitblijven. Ditmaal zal niemand minder dan the Dublin Legends (voorheen the Dubliners) naar Joure afreizen. Daarnaast staan Fiddlers Green, Gaeld’r, Real Time, Tupelo en Plunder op het affiche.

Het festival gaat ’s middags om 14.30 uur al van start. Er zijn weer twee podia waar het publiek de hele dag kan genieten van folkmuziek in al z’n verschijningsvormen. Maar het is niet alleen muziek wat de klok slaat, in het Jouster park wordt aan het eind van de middag ook een demonstratie rugby gegeven.  

Het middagprogramma wordt ingevuld door Gaeld’r, Real Time en Plunder. Gaeld’r is een trio dat zich voornamelijk bezig houdt met Ierse en Schotse volksmuziek. De band is ontstaan rond muzikant/zanger Gjalt de Jong, tevens verhalenverteller, toneelspeler en skûtsjeverslaggever. Naast Gjalt (trekharmonica) bestaat de groep uit Geert Nauta (bas) en Gerrit Gerlofsma (gitaar). 

Real Time is een Schotse folkgroep, opgericht door Kenny Speirs. Hij was tevens oprichter en drijvende kracht achter de befaamde John Whright Band. Real Time speelt een aanstekelijke mix van Schotse, Engelse en Ierse traditionele volksmuziek, met daartussendoor uitstapjes naar moderne folk en eigen composities.

Plunder bestaat uit een aantal enthousiaste jonge muzikanten dat Nederlandstalige folkpunk  speelt. Met hun opzwepende nummers over liefde, lust en het verlangen naar vrijheid zijn ze geknipt voor Pairc Pub.

Het avondprogramma gaat om half zeven van start met een jamsessie, om 19.30 uur gevolgd door een optreden van The Dublin Legends, een voortzetting van de legendarische Dubliners. De basis van de groep bestaat nog steeds uit oudgedienden zanger/gitarist Sean Cannon (sinds 1982) en gitarist Eamonn Campbell (sinds 1987). Verder bestaat de groep uit Gerry O’Connor en Paul Watchorn. De laatste is drie jaar geleden bij de groep gekomen om zijn broer Patsy te vervangen die om gezondheidsredenen moest afhaken. De muziek heeft in de nieuwe bezetting niets aan kracht ingeboet.  Integendeel, mensen die the Dublin Legends  aan het werk hebben gezien, zijn onder de indruk: ,,Ze klinken vitaler dan ooit.’’

Na the Dublin Legends is het de beurt aan Tupelo. Deze groep komt uit Dublin en de vier leden bespelen een duizelingwekkend aantal instrumenten. Akoestische gitaar, viool, mandoline, harmonica, contra bass, dobro, banjo’s, ze komen allemaal voorbij. De groep heeft een heel eigen geluid gecreëerd en heeft zich daarmee al een paar keer in de prijzen gespeeld.

Uitsmijter van het festival is Fiddlers Green. Deze groep mixt op uitstekende wijze folk, ska en punk en staat daarmee altijd garant voor een swingend feestje. De band komt zelf uit Duitsland, maar met hun liveshows waan je je in een oergezellige Ierse pub. Hun benadering van Ierse folk is nog het beste te vergelijken met die van de legendarische Pogues.

Zaterdag 4 juni 2016, Pairc Pub Folk Festival in Joure
Aanvang: 14.30 – 01.00 uur 
Locatie: Park Heremastate Joure
Zie ook: http://paircpubjoure.nl/