De 43ste editie van Festival Dranouter zal plaatsvinden van 4 t/m 6 augustus 2017 in Dranouter (B). Doe Maar was al eerder bekend gemaakt als headliner op vrijdag 4 augustus, daaraan zijn deze week de volgende namen toegevoegd: Gregory Porter, Warhaus, Leyla McCalla, Federspiel, Trio Dhoore, Luca Bassanese & La Piccola Orchestra Popolare en Lenny & De Wespen.

Festival Dranouter blijft zijn vernieuwde formule verder fine-tunen: een eclectisch muzikaal programma met maximaal luistercomfort verspreid over (intieme) locaties in het hart van het dorp, een gevarieerd palet aan randanimatie, leuke kinderprogrammatie en een kleurrijk, kwaliteitsvol aanbod van foodstands. De reguliere ticketverkoop begint op dinsdag 7 februari 2017.

Nieuwe namen
De man met de onafscheidelijke muts komt naar Festival Dranouter 2017! Gregory Porter brak de grenzen van het jazz genre dankzij de funky Claptone remix van Liquid Spirit. Het gelijknamige album verkocht wereldwijd miljoenen exemplaren, werd het meest gestreamde jazz album ooit met meer dan 20 miljoen streams en werd uiteindelijk ook – meer dan verdiend – bekroond met een Grammy. Hij slaagt er als geen ander in om bruggen te slaan tussen jazz en andere muziekgenres, getuige ook zijn meest recente album Take Me To The Alley. Een unieke artiest, een gracieuze man, een fantastisch paar stembanden én een grote knuffelbeer in mantelpak! Afspraak op zondag 6 augustus.

Vorig jaar nog op het podium van Dranouter met Balthazar, dit jaar presenteert Maarten Devoldere onder zijn nom de plume Warhaus zijn solo debuutalbum We Fucked A Flame Into Being. Jarenlang schreef hij – tijdens de vele Balthazar tournees – nummers bijeen en slechts zelden gunde hij het publiek een spaarzame blik op zijn donkere universum, gevoed door hunkering en liefde. Voor zijn intrigerende sound haalt hij zijn invloeden uit de Franse sixties zoals bij Serge Gainsbourg, maar ook de penseelstreken van Leonard Cohen, Nick Cave, Tom Waits zijn duidelijk hoorbaar in de muzikale landschappen van Devoldere. Duister, bezwerend, jazzy, sensueel en tonnen uitstraling! Kortom, een klasbak van West-Vlaamse origine op de Mainstage op zaterdag 5 augustus.

Leyla McCalla is een Amerikaanse folk artieste van Haïtiaanse afkomst. Ze maakte deel uit van het Grammy winnende Carolina Chocolate Drops, dat op Festival Dranouter 2010 nog grote sier maakte met hun dansbare countryblues en Afro-Amerikaanse geïnspireerde folk. Ze brengt krachtige, authentieke en tijdloze roots– en countrycomposities waarbij banjo, viool en vooral de cello centraal staan. Op haar tweede en meest recente album A Day For The Hunter, A Day For The Prey gaat het van folk en gospel over blues en Cajun tot rauwe 'old-timey’ en calypso.  

Federspiel is een koper –en houtblazersensemble, maar absoluut geen traditionele brassband ‘as you know it’. Zeven jonge, virtuoze Oostenrijke muzikanten laten hun tomeloze creativiteit en spontaniteit de bovenhand nemen in hun unieke composities en arrangementen. In het najaar van 2016 verscheen hun derde album Smaragd waarover de Oostenrijkse radio het volgende zei: “een fascinerende wisselwerking tussen extase en stilte, tussen traditie en revolutie, tussen ernst en revolutie”. Te ontdekken!

Met drie full albums en een palmares om ‘u’ tegen te zeggen katapulteerden de drie broers van Trio Dhoore zichzelf in slechts vijf jaar tijd tot één van Vlaanderens beste exportproducten wat betreft folkmuziek. Met hun laatste album Momentum is deze ‘band of brothers’ meer dan ooit klaar voor nieuwe kansen. Traditionele Vlaamse muziek en eigen werk verstrengeld tot een energiek concept waarvan u op het puntje van uw stoel gaat zitten!

Met maar liefst 10 albums op zijn conto, is Luca Bassanese zonder meer één van de grootste figuren uit de Italiaanse muziekscène. Als sociaal en maatschappelijk geëngageerd artiest gaat hij samen met zijn Piccola Orchestra Popolare de hort op om zijn eigenzinnige mélange van poëzie, Italiaanse folk en opgefokte electro-Balkan ten berde te brengen. Zet je schrap voor een feelgood show van de bovenste plank, een vleugje Fellini en vooral een uitstekend dansbaar concert van de Italiaanse Manu Chao.

Lenny & De Wespen, de band rond Lennert Maes, zag het levenslicht in 2003 en werd in datzelfde jaar meteen overladen met bloemen en kransen op de finale van de Nekka Nacht wedstrijd. Tot en met 2009 balanceerden ze op het fijne kruispunt tussen pop & rock met twee prachtige Nederlandstalige albums en straffe concerten op o.a. Gentse Feesten, Boterhammen in het Park, Marktrock Leuven en hoe kan het ook anders, Festival Dranouter natuurlijk. Na een pauze van acht jaar zijn Lenny & De Wespen terug ‘alive & kicking’ met een nieuw album, getiteld Zin, onder de arm.

Festival Dranouter
4-5-6 augustus 2017
De reguliere ticketverkoop start op dinsdag 7 februari 2017. Alle informatie en ticketinfo is te vinden op www.festivaldranouter.be.