Aanstaande zondag 17 maart is het zo ver: duizenden in Nederland woonachtige Ieren en Nederlanders die zich ‘Irish for a day’ verklaren komen weer naar Den Haag voor de grootste St. Patrick’s Day viering op het Europese vasteland. Wethouder Richard de Mos zal op deze dag rond 17.00 uur alle bezoekers welkom heten én het festivalseizoen in het Haagse Popdistrict officieel openen. Er zijn dansoptredens, live folkmuziek en uiteraard Ierse hapjes en whiskey.

O’Casey’s pub, de Grote Markt Den Haag en The Irish Club of the Netherlands blikken vooruit met het programma voor aankomende zondag:

Dansoptredens en zelf Cèilí leren dansen
Een grote attractie zijn elk jaar de uitvoeringen van Ierse dansscholen. In uitbundige kostuums treden de leden van 3 dansscholen op voor het publiek en maken indruk met perfect gechoreografeerde rijdansen. We gaan dansers van de meest uiteenlopende leeftijden in actie zien, waarbij de jonge kindjes die hun eerste passen laten zien steevast net zoveel applaus krijgen als de professionele topdansers met hun indrukwekkende sprongen. Voor het eerst dit jaar krijgen bezoekers de kans om zelf een céilí (spreek uit: ‘kjeli’) te leren, onder begeleiding van de uit Ierland ingevlogen Blarney Dance Academy. Om 14:00 geven zij een openlucht-clinic céilí dance waarbij iedereen welkom is om mee te doen. Céilí dances zijn de traditionele rij- en rondedansen die bekend zijn van het Riverdance spektakel.

Live folkmuziek op 2 podia (en op straat)
Het feesten begint voor wie wil al op zaterdagavond, met een pre-party bij O’Caseys. De hoofdact Acting The Maggot, die zondag het buitenpodium zal afsluiten, speelt dan alvast een kleinere set. De band speelt energieke favorieten van onder meer The Dubliners, The Fureys en The Pogues. Zondag barst het festival echt los en spelen er zowel Ierse bands in de pub als op het buitenpodium op de Grote Markt. Onder meer meesterfluitist Olcan Masterson, feelgood-folkband Harmony Glen en tribute-bands van Flook en Flogging Molly staan op het programma. Ook zal er een live band tussen het Noordeinde en de Grote Markt al spelend heen en weer pendelen om iedereen die ze onderweg tegenkomen met Ierse folkmuziek in de stemming te brengen.

Irish food, drinks, whiskey tasting & greening
Naast de live shows en dansuitvoeringen kan het publiek genieten van traditionele gerechten, Guinness van de tap en een uitgebreide Dramtune whiskyproeverij. Het belooft een  drukke editie te worden, steeds meer ondernemers in de Haagse binnenstad sluiten zich aan. Het festival is gratis toegankelijk.
 
Over de Grote Markt
De Grote Markt is een voormalig marktplein dat nu dienst doet als gemeenschappelijk terras voor de 6 omringende horecazaken. Door de relaxte sfeer en de vele evenementen die er jaarlijks plaatsvinden is het een door Hagenaars geliefde plek in het hart van de stad. De Grote Markt is het bruisende hart van het Popdistrict van Den Haag waar jaarlijks tientallen evenementen georganiseerd worden die de binnenstad kleur geven. Het Popdistrict trekt met haar festivals tienduizenden bezoekers per jaar.

Over de feestdag
St. Patrick’s Day is de nationale feestdag van Ierland. Ieder jaar vinden niet alleen in Ierland, maar over de hele wereld feesten plaats op 17 maart, de sterfdag van Ierse beschermheilige St. Patrick. Hij bracht het Christendom naar Ierland wat volgens de geschiedenis de start was van een periode van voorspoed. Ook introduceerde hij het klaverblad als nationaal symbool. De groene kleur vindt hier zijn oorsprong en is verweven geraakt met nog oudere Ierse volkslegenden; wie niets groens draagt op St. Patrick’s Day loopt het risico om door een leprechaun (dwerg) geknepen te worden. Tijdens de Global Greening worden meer dan 300 iconische locaties ’s avonds groen verlicht, waaronder de Euromast in Rotterdam, de Sky Lounge in Amsterdam en het reuzenrad op de Scheveningse pier.

St. Patrick's Day in Den Haag
Datum: Zondag 17 maart 2019
Locatie: Grote Markt, Den Haag & O’Casey’s Irish Pub, Noordeinde 140
Openingstijden: Van 13.00 uur tot 23.00 uur | & O’Casey’s Irish Pub tot 03.00 uur.
Entree: Gratis
www.stpatricksdaydenhaag.nl