Meer dan 18.000 mensen hebben het afgelopen weekend de tiende editie van het Rotterdam Bluegrass Festival op en rondom het Pijnackerplein in Rotterdam-Noord bezocht. Daarmee is het bezoekersaantal van de laatste editie in 2019 van 16.000 ruimschoots overtroffen. Het aanwezige publiek genoot – na twee festivalloze coronajaren – met volle teugen van een line-up van 35 internationale roots-acts en een uitgebreide randprogrammering. 

"Het heeft me zó ontzettend goed gedaan om dit weekend al die blije, opgetogen mensen op ons festivalterrein te zien", vertelt festivaldirecteur Guido de Groot enthousiast. "Veel bekende gezichten zag ik rondlopen, maar ook veel nieuwe aanwas vanuit de stad en daarbuiten. Met de energie die we van ons supergeslaagde jubileumfeestje hebben gekregen, gaan we binnenkort vol ambitie aan de slag om volgend jaar dit succes te overtreffen. Maar eerst is het tijd om met z'n allen na te genieten", aldus De Groot."

Het gratis toegankelijke festival in het teken van Amerikaanse rootsmuziek kende dit jubileumjaar het meest veelomvattende programma sinds het bestaan, met onder meer een nieuw, derde podium op het Brancoplein, op een steenworp afstand van het Pijnackerplein. Naast optredens van nationale en internationale acts binnen een breed spectrum van rootsmuziek, vonden er workshops en bijzondere muzikale samenwerkingen plaats, was er een speciaal talentenpodium, kreeg kleinschalig theater een plek en kon er gejamd worden in de jam area. Daarnaast konden de festivalgangers over een markt met stijlgerelateerde entrepeneurs slenteren en werd er volop gebruik gemaakt van het gevarieerde culinaire aanbod.

Ferd Band & Guests, foto Peter Paul Klapwijk
Ferd Band & Guests, foto Peter Paul Klapwijk

De hoogtepunten werden van vrijdag tot en met zondag aaneengeregen, of het nu onder een aangenaam zonnetje of tijdens een kleine regenbui was. Zo speelden de Italiaanse Truffle Valley Boys uit Italië op de vrijdagavond tegen het prachtige decor van een ondergaande zon hun authentieke bluegrass ten overstaan van de aandachtig luisterende bezoekers. Op zaterdag zorgde de speciaal voor het optreden in Rotterdam ingevlogen Ferd Band uit Amerika voor een geweldig slotakkoord op festivaldag twee. Met een stoet aan gastmuzikanten en een uitzinnig publiek bracht de regen een extra gevoel van saamhorigheid teweeg op en rondom de karakteristieke koepel. Het eveneens Amerikaanse Gangstagrass sloot het festival af met hun bijzondere mix van hiphop en bluegrass, en onderstreepte daarmee de diversiteit aan culturen die Rotterdam Bluegrass Festival kenmerkt, zowel op als rondom de podia.

Over Rotterdam Bluegrass Festival
Het Rotterdam Bluegrass Festival is een laagdrempelig en voor iedereen toegankelijk festival waar bluegrass en andere vormen van rootsmuziek als country, folk en americana centraal staan. Het jaarlijkse evenement brengt zowel liefhebbers van het genre uit heel Nederland en daarbuiten als  wijkbewoners en andere Rotterdammers samen op en rondom het Pijnackerplein. Ondanks het nieuwe bezoekersrecord heeft het festival de ambitie om door te groeien en nog meer mensen in contact te brengen met zowel bluegrass-/rootsmuziek als de gezelligheid van het Oude Noorden van Rotterdam. Rotterdam Bluegrass Festival is onderdeel van de agenda van Rotterdam Festivals.

Rotterdam Bluegrass Festival vindt in 2023 plaats op 23, 24 en 25 juni.