Op zondag 26 maart vindt het spiksplinternieuwe Flat Mountain Folk & Roots Festival plaats in Bergen op Zoom. Optredens zijn er van: Dieter van der Westen Band, Gitta de Ridder, Johnny, Lewin, NinaLynn, The Lasses & Kathryn Claire en Tip Jar. Verwacht ook mooie crossovers tussen de muzikanten én leuke workshops en jamsessies waar je zelf je talent kwijt kunt. De voorverkoop is al van start gegaan en Folkforum vroeg Arianne Knegt (Tip Jar) naar het ontstaan van dit mooie festival vol talent van eigen bodem.

Op social media hadden we afgelopen tijd al een en ander voorbij zien komen over het gloednieuwe Flat Mountain Festival dat op 26 maart voor het eerst plaatsvindt. Je kunt het festival volgen op Facebook en Instagram, er is een playlist gemaakt op Spotify en er is een poster met een fraai logo:

Poster gemaakt door Joost Abbel met logo van Majken Enequist Art

Flat Mountain wordt georganiseerd door een stel muzikanten van eigen bodem en de line-up ziet er alvast veelbelovend uit:

Dieter van der Westen Band, foto: Studio Klaes
Dieter van der Westen Band, foto: Studio Klaes

Dieter van der Westen Band
In de Dieter van der Westen Band wordt de liefde voor Americana en folk gecombineerd met het ritme en de energie van de wereldmuziek. Groovende uptempo folkritmes worden afgewisseld met trage ballades en folksoul-achtige songs. Alles aan elkaar gevlochten met authenticiteit en eerlijkheid.

Gitta de Ridder, foto: Anouk Prossen
Gitta de Ridder, foto: Anouk Prossen

Gitta de Ridder
Gitta de Ridder zingt intieme folky songs die opvallen door hun schoonheid en eenvoud. Avontuurlijke, veelzijdige zang en instrumentatie en hier en daar een flirt met jazzy accenten. Lange tijd woonde ze in het Verenigd Koninkrijk, wat haar een thuis in de Britse indie-folkscene opleverde.

Johnny & The Dinosaurs, foto: Lauren Mae Murphy
Johnny & The Dinosaurs, foto: Lauren Mae Murphy

Johnny & the Dinosaurs
Gitarist en songwriter Johnny is een geboren Amsterdammer, maar staat midden in de Amerikaanse folktraditie. Akoestisch gitaarspel en een collectie cowboy-akkoorden vormen de basis van zijn muziek. Met akoestische gitaar, pedal steel, synthesizer en bas combineert Johnny folk, rockabilly en exotica.

Lewin, foto: Mcklin Fotografie
Lewin, foto: Mcklin Fotografie

Lewin
De liedjes van Lewin wortelen in de traditie van de jaren 60 en 70 en worden gekleurd met invloeden uit de jazz en geïmproviseerde muziek. Zo heeft ze zich ontwikkeld tot een gitariste en zangeres met een geheel eigen stijl. 

NinaLynn Band, foto: Mara van der Heiden
NinaLynn Band, foto: Mara van der Heiden

NinaLynn
NinaLynn is een americana singer-songwriter die luisteraars betovert met hartverwarmende eigen composities en een stem die je tot diep in je ziel raakt. Nadat in 2021 haar debuutalbum ‘Hummingbird’ (2021) uitkwam, noemde New Folk Sounds haar ‘de nieuwe Nederlandse country-belofte’.

The Lasses & Kathryn Claire, foto: Theo Looijmans
The Lasses & Kathryn Claire, foto: Theo Looijmans

The Lasses & Kathryn Claire

Loepzuivere samenzang, intieme liedjes, bakken speelplezier en de klanken van viool, bodhrán, gitaar en ukulele. Een concert van de vrouwelijke Crosby, Stills & Nash’ is een feest en volgens muziektijdschrift OOR zijn de drie ‘een parel voor de folk’.

Tip Jar, foto: Tekosa Fotografie
Tip Jar, foto: Tekosa Fotografie

Tip Jar
De aanstekelijke Americana en de liefde voor Amerikaanse rootsmuziek bracht Tip Jar al op legendarische podia waar ooit Johnny Cash en Emmylou Harris stonden. Ook stonden ze op diverse festivals in Texas. Tijdloze songs, prettig gezongen, virtuoos gespeeld, schreef OOR.

Workshops en jamsessie
Op Flat Mountain kun je naast luisteren naar prachtige folk, roots en americana ook verschillende workshops volgen waarin je zelf kunt zingen en muziek kunt (leren) maken. Inschrijven hiervoor kan op de website, of (indien er nog plek is) op de dag zelf.
Daarnaast vinden in het café van het Vestzaktheater sessies plaats. Ter ere van de bekende Backroom Sessions in de Ierse pub Mulligan’s in Amsterdam zijn deze de ‘Backroom Sessions’ gedoopt. Neem dus vooral je instrument mee en doe mee!

De presentatie van Flat Mountain is in handen van Hubert van Hoof.

Het is dus een festival voor talent van eigen bodem, en, we kunnen het niet genoeg benadrukken, daar loopt er heel wat van rond in ons kikkerlandje. De organiserende muzikanten hebben partners gevonden in de organisatie van Crossroads in Bergen op Zoom en muziekmagazine Soundz, maar bij Folkforum zijn we ook nieuwsgierig naar hoe dit festival eigenlijk tot stand gekomen is. Dus vragen we Arianne Knegt (van Tip Jar, een van de organiserende en spelende bands) nadere tekst en uitleg. En dan blijkt een en ander begonnen te zijn met een Facebookpostje en een appgroep van Nederlandse muzikanten, ze schrijft:

"Najaar 2021 zette ik mijn meest gelezen en gedeelde bericht ooit op Facebook. Het ging over hoe lastig het voor veel goede maar minder bekende muzikanten is om hun potentiële publiek te bereiken zolang je muziek niet regelmatig op de radio komt. Er reageerden honderden mensen: radio- en tv-makers, muziekliefhebbers, podiumprogrammeurs, muziekjournalisten, maar natuurlijk vooral heel veel muzikanten. Blijkbaar had ik een snaar geraakt met mijn openhartige verhaal. In hun reacties gaven veel muzikanten (ook bekendere) aan dat ze met dezelfde problemen kampten. Er zijn echt veel heel goede muzikanten in ons land. En de meeste daarvan hebben het best moeilijk. Ten eerste moeten ze - in het folk- en Americana-circuit zeker - altijd opboksen tegen 'echte' Amerikanen, Ieren, Schotten, Engelsen, Canadezen. Ten tweede moeten ze het opnemen tegen het in Nederland steeds grotere tribute- en coverband-circuit. (Het publiek komt eerder af op 'David Bowie' of 'Freddy Mercury' dan op een nog onbekende artiest die zijn of haar eigen liedjes speelt.) Dat is nou precies de reden dat wij met een aantal genre-verwante bands de koppen bij elkaar gestoken hebben en ons eigen festival organiseren. 

Maar even terug in de tijd. Ongeveer in diezelfde periode als mijn bovengenoemde bericht op Facebook ontving ik een mailtje van Margot Merah van The Lasses, of we met Tip Jar mee wilden doen aan een soort experiment. Dat kwam hierop neer: met een aantal gelijkgestemde muzikanten uit het folk- en americanagenre, plus Majken Enequist, een kunstenaar (ze maakt geweldige illustraties), zouden we een whatsapp-groep maken, de Social Media Club, waarin we elkaar gingen helpen. Die hulp kon variëren van het uitwisselen van praktische tips tot iemand een hart onder de riem steken. Maar een belangrijk uitgangspunt (het experiment) was dat we zouden proberen de algoritmes op Facebook en Instagram beter voor ons te laten werken, vandaar de groepsnaam. Als een bericht op sociale media veel ‘likes’, maar vooral veel reacties krijgt, of veel gedeeld wordt, dan krijgen blijkbaar steeds meer mensen het voorgeschoteld. Dus zodra iemand uit de Whatsapp-groep een bericht online zette sloegen we aan het ‘liken’, delen en converseren. En het leek warempel te werken ook! Het voelde in ieder geval goed. Het gekke is dat van alle deelnemende bands Bart en ik alleen Nina Lynn (en Janos Koolen, die in haar band speelt) persoonlijk kennen. De andere muzikanten hebben we nog nooit ontmoet. En toch voelt het inmiddels alsof we allemaal bevriend zijn. 

Van een app-groep naar een festival
Ik heb het even nagezocht in de app-groep, maar in maart 2021 heb ik daarin geschreven: “Bart zegt net dat het hem leuk lijkt om naar jullie allemaal te komen kijken. Gaan we doen. En dan fantaseer ik weer verder, over een festivalletje ergens waar we dan meteen allemaal spelen. Het SMC (Social Media Club) Festival.” Toen iedereen meteen enthousiast reageerde besloten we het idee serieuzer te gaan uitwerken. Online vergaderingen werden belegd en het app-verkeer verhevigde. Ik stortte me op het vinden van een geschikte locatie. Nadat ik bij twee podia had geïnformeerd (de eerste locatie was al bijna geboekt maar viel uiteindelijk af omdat het te klein was voor een festival en de tweede viel af omdat we huur zouden moeten betalen) dacht ik opeens aan Vestzaktheater Het Zwijnshoofd in Bergen op Zoom en degene die vanuit daar de Crossroads Sessies organiseert, Jos van den Boom. Ik mailde hem met ons enthousiaste plan, en hij reageerde vrijwel meteen en zag het helemaal zitten. 

Het is ook heel handig dat iedereen allerlei onvermoede talenten bleek te hebben. Zo kon Joost Abbel (Johnny & The Dinosaurs) zelf een website maken en allerlei digitale ontwerpen aanleveren. Majken ontwierp een mooi en herkenbaar logo. Gitta de Ridder had bruikbare ervaringen vanwege het feit dat ze al eerder zelf een festival organiseerde. Nina en Margot bogen zich over de teksten. Dieter van der Westen zette de kaartverkoop op. Sophie Janna zette een poll op Facebook waarin mensen konden stemmen op een geschikte naam voor het festival. Zij was ook degene die met de naam Flat Mountain op de proppen kwam, een naam die ons allemaal eigenlijk meteen aansprak. Het is een speelse verwijzing naar zowel de plaatsnaam Bergen op Zoom als naar het genre van de folk en americana (soms ook mountain music genoemd). 

Jos bracht ons in contact met Erik van Wunnik van muziekmagazine Soundz, die aangaf dat ze hadden besloten voortaan meer aandacht aan het folk- en americanagenre te besteden. Dus wat dat betreft vielen we met onze neus in de boter. Op de website van Soundz staat het festival inmiddels uitgebreid aangekondigd. Jos bood bovendien aan dat geluidsman Kees Aerts via zijn stichting Crossroads het geluid zou verzorgen. Toen ik met Jos en de eigenaren van Het Zwijnshoofd sprak werden de praktische zaken (o.a. horeca) verder uitgewerkt. Tijdens een rondleiding door het eeuwenoude pand bleek dat er op de eerste verdieping nog diverse ruimtes waren die we ook zouden kunnen gebruiken. Het idee is nu dat er tijdens het festival een aantal workshops zullen plaatsvinden. 

Nu de promotie van start is gegaan krijgen we veel vragen van collega-muzikanten, die ook graag op het festival willen optreden. Maar omdat we natuurlijk allemaal zelf spelen was de programmering meteen al rond. Desalniettemin zouden we het tientallen bands en artiesten gunnen om vaker geboekt te worden op Nederlandse podia en festivals. We hopen dat dit de eerste editie wordt van een succesvol jaarlijks rootsfestival."

Zondag 26 maart 2023, Flat Mountain folk- en americanafestival in het Zwijnshoofd in Bergen op Zoom.
Aanvang 14:00 uur, einde 21:00 uur.
Entree: €25,79 (incl. servicekosten, excl. kosten iDeal of creditcard)
Tickets: Ikbenaanwezig

Meer weten? Kijk op de website van Flat Mountain: https://flatmountainfestival.nl. Daar vind je ook links naar de social mediakanalen van het festival.