Op zaterdag 4 november vindt in De Oosterpoort in Groningen de 25e editie van TakeRoot plaats, hét festival for past, present and upcoming American music. De eerste namen van deze jubileumeditie zijn bekend: Josh Ritter, Fantastic Cat, Old 97’s, Thee Sacred Souls, Willi Carlisle, L.A. Edwards, Jerry Leger & The Situation, The Local Honeys en Kassi Valazza. Kaarten zijn vanaf vandaag te koop.

TakeRoot volgt de ontwikkelingen in Nashville op de voet, biedt grote namen uit het genre een podium en introduceert de nieuwe generatie in Nederland én Europa. Daarmee heeft het festival zich zowel landelijk als internationaal op de kaart gezet. Voor Europese muziekprogrammeurs is het festival een belangrijke plek om nieuwe namen te ontdekken. Deze 25e editie borduurt voort op het succesverhaal dat TakeRoot al sinds 1998 is: een muzikale tijdreis door Noord-Amerika, bakermat van blues, country, folk, soul, rock en noem maar op.

Eerste namen TakeRoot 2023:

Zanger, songwriter, muzikant, kunstenaar en bestsellerauteur Josh Ritter brengt in april 2023 zijn nieuwe album Spectral Lines uit, geproduceerd door Sam Kassirer. Sinds zijn debuut aan het muziekfront in 2000 heeft de Amerikaan een enorme fanbase opgebouwd met zijn diepe, expressieve stem, scherpe teksten en gelaagde nummers. Zijn elfde album bevat tien nieuwe sfeervolle nummers over liefde, toewijding en wat het betekent om met elkaar verbonden te zijn. Ritter droeg het album op aan zijn moeder en “blijft op de toppen van zijn kunnen na een carrière vol hoogtepunten” (NPR Music).

Achter de poezenhoofden van Fantastic Cat schuilen vier grote namen uit de roots en americana: Anthony D’Amato, Brian Dunne, Don Dilego en Hollis Brown-frontman Mike Montali. In 2022 verscheen debuutalbum The Very Best of Fantastic Cat: elektrische folk uit de jaren 60, rootsrock, countrysoul, powerpop, singer-songwriter, Dylaneske teksten en harmonieuze samenzang.

Al dertig jaar zijn ze on the road, de mannen van Old 97’s. De band uit Dallas, Texas was in de jaren negentig een van de pioniers én beste bands in de alt-countrybeweging. Op hun meest recente album Twelfth, geproduceerd door Vance Powell, laten ze horen nog lang niet uitgedoofd te zijn. Miller schrijft nog steeds prachtige liedjes over aandoenlijke losers en de zelfkant van het bestaan. “The Old 97’s dish up another dozen cuts of jagged roots-rock that further cement them as masters of the tunefully twangy”, schreef Paste Magazine. De band speelt dit jaar zijn enige Europese show… op TakeRoot in Groningen!

Thee Sacred Souls is een van de grote soulontdekkingen van de laatste jaren en mixt zoete jarenzestigsoul met de groove van R&B uit de jaren zeventig. In 2022 verscheen bij het befaamde soul- en funklabel Daptone Records hun titelloze debuutalbum. Het tempo staat op standje relaxed, de koortjes zijn dromerig, de sound is warm, de stem van Josh Lane roept herinneringen op aan die van good old Smokey Robinson. 

Folkzanger en dichter Willi Carlisle, geboren en getogen in de Midwest, groeide ergens op tussen punk en folkmuziek. Op zijn tweede album, Peculiar, Missouri uit 2022, laat Carlisle horen dat het hem bij het maken van liedjes gaat om het vinden van de snelste weg naar het hart van de luisteraar. De nummers variëren van sardonische truckerliedjes tot een hartverscheurende queer-wals. De teksten zijn doordrenkt van klassenbewustzijn, Carlisle zingt over waterrechten, maar net zo makkelijk een surrealistisch nummer over iemand die een paniekaanval krijgt bij de Wall Mart. Een echte, 24-karaats verhalenverteller al met al, in de good old Amerikaanse folktraditie.

De uit Californië afkomstige singer-songwriter L.A. (Luke Andrew) Edwards bracht met zijn broers Jerry en Jay als muzikale ruggensteun drie albums uit, met het begin dit jaar verschenen Out Of The Heart Of Darkness als laatste wapenfeit. De plaat bevat elf melodieuze en aanstekelijke americanasongs, op smaak gebracht met West Coast harmonieën en voorzien van een knapperig rockrandje.

Opzwepende rootsrock, breekbare countryballads, aanstekelijke gitaarpop, uitstapjes naar rock-‘n-roll en rockabilly: het komt allemaal langs op de tijdloze platen van Jerry Leger. Vorig jaar verscheen het uitstekend ontvangen Nothing Pressing, waarop hij opzwepende teksten combineert met prachtig uitgewerkte melodieën en een soulvol stemgeluid, en de invloeden van iconen als Hank Williams, Bob Dylan, John Lennon, Neil Young en Everly Brothers hoorbaar zijn. “Jerry Leger voegt wederom een bescheiden meesterwerk toe aan het uitermate aanbevolen oeuvre.” (Written in Music) Bij TakeRoot komt Jerry Leger samen met zijn band The Situation.

Alles aan The Local Honeys ademt de sfeer van Kentucky. Het in 2022 verschenen titelloze album is na Little Girls Actin’ Like Men uit 2017 en The Gospel uit 2019 het derde wapenfeit. Een plaat die opnieuw laat horen dat verhalen vertellen het duo – Linda en Montana – in het bloed zit. Kleurrijke verhalen die worden verpakt in traditionele Appalachen folk, waarin ook frisse eigentijdse invloeden doorklinken.

Na haar in eigen beheer uitgebrachte debuutalbum Dear Dead Days (2019) en haar minialbum Highway Sounds (2022) is er een cultachtige fascinatie ontstaan rondom Kassi Valazza. Haar nieuwe album Kassi Valazza Knows Nothing, dat in de loop van dit jaar verschijnt, bevat een verzameling bitterzoete, op traditionele countryleest geschoeide songs, waarin ze de romantiek van de countrycrooners verweeft met de intuïtie van een dichter.

Meer namen worden later bekend gemaakt. 

TakeRoot 2023
Zaterdag 4 november
SPOT/De Oosterpoort, Groningen
Tickets (€ 57,50 incl. servicekosten) en meer info via: www.takeroot.nl

Line-up tot nu toe:

Josh Ritter / Fantastic Cat / Old 97’s / Thee Sacred Souls / Willi Carlisle / L.A. Edwards / Jerry Leger & The Situation / The Local Honeys / Kassi Valazza