Op zaterdag 4 november vindt in De Oosterpoort in Groningen de 25e editie van TakeRoot plaats, hét festival for past, present and upcoming American music. Nieuwe namen van deze jubileumeditie zijn bekend: Hermanos Gutiérrez, Ian Noe, Robert Finley, The Brother Brothers, Luke Elliot, Dylan LeBlanc, Leyla McCalla, Richy Mitch & The Coal Miners, William Prince, Sarah Shook & the Disarmers en de Jim White Band.

Onder invloed van de Latijns-Amerikaanse sound uit de jaren vijftig maken de broers Hermanos Gutiérrez prachtige instrumentale gitaarmuziek. Muziek die klinkt als de perfecte soundtrack voor een roadtrip, over een met palmbomen omzoomde Californische kustweg of door een zinderend hete woestijn.

Ian Noe gaf in 2019 een geweldig visitekaartje af met debuutalbum Between The Country, waarop hij de luisteraars mee terugneemt naar de folk en country uit de jaren 70. De jonge Bob Dylan en vooral John Prine waren al in zijn tienerjaren zijn grote helden. Niet gek dus dat juist die invloeden in de muziek van Noe doorklinken.

De Amerikaanse blues- en soulzanger Robert Finley leverde in 2016 op zijn tweeënzestigste een spetterende debuutplaat af met de alleszeggende titel Age Don’t Mean a Thing. Als Dan Auerbach (Black Keys) het album hoort is hij totaal verkocht. Een jaar later verschijnt op Auerbachs eigen Easy Eye label de opvolger, Goin’ Platinum!, waarop Finley wordt bijgestaan door muzikanten die hun sporen verdienden bij legendes als Elvis Presley, Aretha Franklin en Stevie Wonder.

Op hun meest recente album Cover to Cover spelen The Brother Brothers songs van grote namen als Jackson Browne, The Beatles en – natuurlijk – The Everly Brothers. Artiesten die ze ooit via de platencollectie van hun ouders ontdekten en die de drijfveer waren om zelf muziek te gaan maken. Ken je de originelen, dan zul je veel herkenbaars horen, hoewel er van simpel naspelen geen sprake is. Zo niet, dan ervaar je Cover to Cover als een relaxplaat waarop de ene na de andere prachtsong voorbijkomt.

“Wat een stem! Wat een plaat! Met Let ‘Em All Talk heeft Luke Elliot een overdonderend album gemaakt. Een werkstuk dat uitroeptekens verdient.” Het zijn de lovende woorden van recensent John Gjaltema (Altcountry.nl) over het dit jaar verschenen derde album van deze vanuit Oslo opererende Amerikaan. Met deze plaat schiet hij zijn carriére naar nog hogere regionen en roept hij vergelijkingen op met werk van Nick Cave, PJ Harvey en Joe Henry.

Dat Dylan LeBlanc zou uitgroeien tot een knettergoeie singer-songwriter stond in de sterren geschreven. Zijn vader James LeBlanc was een van de vaste sessiemuzikanten bij de welbekende Muscle Shoals Studios. In dezelfde studio nam Dylan ook zijn uit 2016 stammende doorbraakalbum Cautionary Tale op, dat vol staat met ingetogen en fraai gezongen sixties folk, soul, altcountry en West Coast pop.

Zangeres en multi-instrumentaliste Leyla McCalla staat bekend om haar unieke mix van folk, blues, americana, traditioneel Haïtiaans erfgoed en stuwende Afro-Caribische ritmes. Tussen 2011 en 2013 was lid van de met een Grammy bekroonde old-time stingband Carolina Chocolate Drops. Maar ook solo slingerde ze tot dusver vier fantastische albums de wereld in. Met het in 2022 verschenen Breaking The Thermometer laat ze opnieuw horen wat een bijzonder en begaafd muzikante en songschrijfster ze is.

Een van de charmes van TakeRoot is om zomaar een zaaltje in te duiken en je te laten verrassen door een act waar je nog nooit van gehoord hebt. Zoals misschien wel Richy Mitch & The Coal Miners, een door onze programmeur opgedoken parel uit Bozeman, Montana. Check op Spotity hun meest recente wapenfeit Subliming, dat vol staat met prachtige liedjes die ons in de verte deden denken aan Bon Iver en Patrick Watson.

William Prince is een van de meest gerespecteerde en gevierde songwriters uit Canada. Luisteren naar zijn liedjes voelt bijna als een masterclass in de kracht van de eenvoud. Zijn songs balanceren tussen het persoonlijk en het universele, tussen alledaagse zaken en de grote vragen des levens. Dit jaar verscheen zijn vierde album, Stand in the Joy, een plaat vol kalme, relaxte country en americana, met een hoofdrol voor de aangenaam warme stem van Prince.

Sarah Shook serveert met haar band The Disarmers country met een stevige bite, met invloeden uit de rock-‘n-roll en honky tonk. Als ze het podium opkomt heeft ze de mouwen al opgestroopt, om je vervolgens met haar songs om je oren te slaan. Nummers over het harde leven en diepe spijt, over de klappen die ze kreeg en die ze uitdeelde. Grappig, gemeen, ruw, kwetsbaar, maar vooral compromisloos. Bij Shook worden de dingen nooit mooier dan ze zijn.

Singer-songwriter Jim White is al jaren een gevestigde naam in de alternatieve country- en rootsmuziekscene. Met zijn band mengt hij country, folk, americana, bluegrass, gospel en pop tot donkere en dromerige liedjes, wat hem de bijnaam The king of country noir opleverde. Komend najaar brengt White Permanent Stranger uit, een langverwacht zijproject onder de naam Mama Lucky. Een mooie reden om hem naar TakeRoot te halen!

OVER TAKEROOT
TakeRoot volgt de ontwikkelingen in Nashville op de voet, biedt grote namen uit het genre een podium en introduceert de nieuwe generatie in Nederland én Europa. Daarmee heeft het festival zich zowel landelijk als internationaal op de kaart gezet. Voor Europese muziekprogrammeurs is het festival een belangrijke plek om nieuwe namen te ontdekken.

Deze 25e editie borduurt voort op het succesverhaal dat TakeRoot al sinds 1998 is: een muzikale tijdreis door Noord-Amerika, bakermat van blues, country, folk, soul, rock en noem maar op.

Meer namen worden later bekend gemaakt. Meer info via www.takeroot.nl en/of social media.

TAKEROOT 2023

Zaterdag 4 november
SPOT/ De Oosterpoort, Groningen
Ticket: € 57,50 (incl. servicekosten)

Line-up tot nu toe:

Hermanos Gutiérrez / Ian Noe / Josh Ritter / Fantastic Cat / Robert Finley / Old 97’s / Thee Sacred Souls / The Brother Brothers / Willi Carlisle / L.A. Edwards / Luke Elliot / Dylan LeBlanc / Jerry Leger & The Situation / The Local Honeys / Leyla McCalla / Richy Mitch & The Coal Miners / William Prince / Sarah Shooko & The Disarmers / Kassi Valazza / Jim White Band    

 

 

TakeRoot wordt georganiseerd door SPOT Groningen in De Oosterpoort. Kaarten zijn te koop via www.takeroot.nl.