Het 10e Triskell Folkfestival, dat dit jaar op zaterdag 26 augustus in Nonke Buusjke in de Schinveldse bossen wordt gehouden, kent zoals gebruikelijk een grote variatie in folkmuziek. Van Waalse Musettes tot Cubaanse klanken van Ry Cooder, van stampende Ierse zang en dans beats tot verstilde Django Rheinhardt composities, van Limburgse singer-songwriter liedjes tot swingende Klezmer, alles komt langs op de drie podia van het festival. Enkele namen: Naragonia Quartet, Solia, Snakes In Exile, Masure-McGalligan.

We ontvingen de volgende info van de organisatie:

De locatie 
Op het festivalterrein zijn drie speelplekken ingericht. Het hoofdpodium staat op de prachtige binnenplaats van het Openlucht Museum Nonke Buusjke. Een tweede speelplek bevindt zich in een ronde tent opgezet in de boomgaard van het openlucht museum en de derde speelplek is gesitueerd in het ‘Thei Berkers hoes’, genaamd naar de oprichter van Nonke Buusjke. Naast de podia zullen er diverse plekken zijn waar eten en drinken verstrekt worden.

Het programma 
het programma begint met het duo Pieter Vermeulen - Angelo Bombrini die, in het voetspoor van hun grote voorbeelden Ry Cooder / David Lindley, de Cubaans geïnspireerde muziek van Ry Cooder ten gehore zullen brengen. 

Daarna is het meteen vol raak met de Belgische formatie Snakes in Exile, de bekende “Keltisch / Ierse” feestband uit België, die in het verleden al meermaals in Heerlen [de Nor / Bijsmans] de tent op zijn kop heeft gezet. Zeer aanstekelijke muziek waarvan je echt vrolijk wordt. 

Daarna is het tijd voor wat ‘verstilling’ in de vorm van Solia, een duo uit Wallonië dat pareltjes uit de Waalse traditie herontdekt heeft en op een bijzondere wijze presenteert. Raquel Gigot en Aurelie Dorzée gelden beiden als ‘buitencategorie’ op hun instrumenten [respectievelijk accordeon en viool]. Dat wordt ‘smullen’. 

Een smulpartij van heel andere orde is het concert van Gordon Smith dat tegelijkertijd plaatsvindt in het Thei Berkershoes. Gordon is een Schot van huis uit en heeft een fenomenale staat van dienst in zijn lange muzikale carriëre. Hij brengt een intiem concert met traditionals van zijn geboortegrond in combinatie met eigen composities. 


Dan volgt een klapper van eigen grond: SKINNIE, de singer-songwriter uit Sittard met eveneens een lange lijst met muzikale hoogtepunten die in het recente verleden vriend en vijand verraste met de fenomenale CD Doezend Verhoale met liedjes in het Limburgs. Hij [Ron van der Burgt] brengt dit repertoire, ondersteund door zijn vaste begeleider Tom Lanjouw op gitaar.


Nu volgen de altijd swingende Hot Club du France [Django Reinhardt] klanken, afgewisseld met ‘Zigan’ traditionals van het Adell Trio. Altijd weer graag geziene en gehoorde gasten op onze festivals. 

Tegelijkertijd wordt op het andere kleine podium indringende Klezmer muziek gemaakt door het duo Kèjnahòra. Een bijzondere gast bij dit optreden is de uit Oekraïne afkomstige Yeseniia Bosova, die een aantal nummers op de ‘bandura’ ten gehore zal brengen, begeleid door Anna Janssen en Rob-Merijn Guffens.


Daarna een van dé toppers van het recente 49e Dranouter Festival in West Vlaanderen: het Naragonia Quartet. Met een grote variatie in opzwepende en dan weer verstilde folknummers, bijna altijd zelf geschreven / gecomponeerd, zullen zij zorgen voor een absoluut hoogtepuntmoment in het festival qua muziek, uitvoering en presentatie. Standaard zorgen Pascal, Toon, Maarten en Luc voor een of meerdere ‘kippenvel momenten’.


Wat kun je daarna nog aanbieden als afsluiting van deze dag? Heel simpel: je zet in op de Ierse troefkaart Philip Masure en Aongus McGalligan. Een van de beste gitaristen in dit genre, deze keer gecompleteerd met een groot Iers talent op de ‘uillean pipes’, zorgen gezamenlijk voor een heerlijke en vrolijke apotheose van een gevarieerd festival, waarbij de laatste bezoekers al fluitend, neuriënd en huppelend het festival terrein zullen verlaten. 

10e Triskell Folkfestival affiche
Zaterdag 26 augustus 2023, 10e Triskell Folkfestival bij Nonke Buusjke in Schinveld. 
Het festivalterrein gaat om 12.00 uur open en het programma loopt van 13.00 uur tot 20.00 uur.

De entree kost in de voorverkoop 20 euro en op de dag zelf 25 euro.

Op zondag 27 augustus is er ook nog een middagprogramma in een theatertent, kaarthouders van het festival op zaterdag hebben dan gratis toegang, bezoekers van Nonke Buusjke betalen 2 euro.

Meer informatie over het festival is te vinden op: www.triskellfolkfestival.nl