Iron & Wine stond al eerder op TakeRoot in 2010 en is nu headliner van de 26e editie van het festival voor past present en upcoming americana muziek dat op zaterdag 2 november in De Oosterpoort plaatsvindt. De line-up heeft nog meer mooie namen zoals John Paul White, Wild Rivers en Tyler Ramsey (voormalig lead-gitarist Band of Horses). Ook Aaron Lee Tasjan, Abe Partridge, Country Westerns, Early James, Jesper Lindell, Louien, Muireann Bradley en Uncle Lucius zijn bevestigd voor het Groningse festival. De kaartverkoop begint op 28 maart om 19:00 uur.

Elk jaar komen liefhebbers weer samen in het bruisende Groningen voor een unieke muzikale ervaring. TakeRoot is al sinds 1998 een muzikale tijdreis door Noord-Amerika, bakermat van blues, country, folk, soul, rock en noem maar op. Ontdek opkomende artiesten en geniet van grote bekende namen op het podium, terwijl de sfeer van het festival je omarmt. Meer namen zullen volgens organisator SPOT Groningen snel volgen.

Line-up tot nu toe:
Iron & Wine behoeft voor de wat langer meelopende TakeRoot bezoekers nauwelijks introductie. In 2010 behoorde hij tot de line-up van de onvergetelijke en geweldige editie dat jaar. De eerste paar platen – The Creek Drank The Cradle (2002), Our Endless Numbered Days (2004) en The Shepherd’s Dog (2007) – stonden allemaal in de jaarlijstjes van de americana-, folk- en rootsfans. Zijn nieuwe plaat Light Verse staat voor april 2024 in de planning.

Iron and Wine, foto Kim Black
Iron and Wine, foto Kim Black

John Paul White werd wereldberoemd met The Civil Wars, het duo waarmee hij twee albums maakte en vier GRAMMY’s won. In 2014 eindigde het succesverhaal in een break up en pakte hij zijn solocarrière weer op. In 2019 verscheen The Hurting Kind, een prachtig album waarop hij put uit de weelderig georkestreerde muziek die werd gemaakt in het Nashville van de jaren zestig. In tien folk-, country- en rootssongs zoekt White de crooner in zichzelf op.

Melodieuze folkpop en indierock, dat is wat er voorbijkomt op de twee albums die het Canadese Wild Rivers tot nu toe uitbracht. Seventies iconen als Fleetwood Mac, James Taylor, Neil Young en Joni Mitchell noemt het trio als inspiratiebronnen, tegelijk staan Khalid, Devan en Andrew met beide benen in de 21e eeuw. In 2022 verscheen hun tweede, met platina bekroonde album Sidelines, geproduceerd door Peter Katis (The National, Interpol en Sharon van Etten).

Hou je van retro, dan zit je goed bij Aaron Lee Tasjan. Luister maar eens naar zijn in 2021 verschenen album Tasjan! Tasjan! Tasjan!, waarop deze wonderboy uit Ohio een ode brengt aan iconen als The Beatles, ELO, Tom Petty, Roy Orbison, Harry Nilson en The Kinks. Het is ongekend knap hoe Tasjan alle invloeden verwerkt tot een toch weer heel eigen verzameling ongekend lekkere popliedjes.

Hij is niet bepaald iemand die veilig tussen de lijntjes kleurt en dat maakt Abe Partridge en zijn muziek intrigerend. Sinds de release van zijn lovend ontvangen debuut Cotton Fields And Blood For Days (2018) is hij onvermoeibaar op tournee. Op zijn tweede, in 2023 verschenen album Love In The Dark is Partridge op zijn best. IJzersterke liedjes in de categorie outlaw country en outsider folk, met hier en daar de nodige psychedelische en avant-gardistische invloeden.

Het uit Nashville afkomstige Country Westerns blaast je van je sokken met een mix van rootsrock, rock-‘n-roll en punkrock. Denk aan acts als Slobberbone en The Replacements. Met Forgive The City gaf de groep een knetterend vervolg aan hun uitstekend ontvangen, titelloze debuut uit 2020. Met country heeft het allemaal weinig te maken, maar als je kickt op gruizige gitaren en doorrookte stemmen zit je goed.

Heb je net een geweldig, door niemand minder dan Dan Auerbach geproduceerde debuutplaat de wereld in geslingerd, breekt er goddomme zo’n ellendige pandemie uit. In 2022 ging Early James met Strange Time To Be Alive voor de herkansing. Wat direct opvalt is zijn doorleefde stemgeluid. Vurig en rauw in nummers die variëren van blues, jazzy pianoliedjes, roots en Alabama-soul. Verplichte kost voor de fans van Tom Waits en Van Morrison. 

Jesper Lindell koerst richting een carrière als profvoetballer, tot hij op zijn dertiende zijn been breekt. Zijn oudere broer Anton geeft hem een gitaar, leert hem een paar akkoorden en niet veel later is Jesper een meer dan verdienstelijk singer-songwriter. Drie albums bracht hij tot dusver uit, het in maart verschenen Before the Sun als laatste wapenfeit. Soulvolle folk en country, waarbij de invloeden van The Band en Van Morrison nooit ver weg zijn. Een ijzersterk staaltje Zweedse americana dus.

Louien, het alter ego van de Noorse Live Miranda Solberg, maakte in 2019 haar debuut met het op folk georiënteerde None Of My Words. Binnen een jaar was ze een ster in eigen land. Met haar derde album Every Dream I Ever Had lijkt ze ook buiten de grenzen van Noorwegen succes te oogsten. Niet meer dan logisch, want ze schrijft niet alleen bloedmooie, soms naar indiepop neigende folksongs, maar ze heeft ook nog eens een geweldige stem.

Muireann Bradley was dé sensatie op Jools Hollands Annual Hootenanny, het muziekprogramma waarmee de BBC al sinds 1993 het nieuwe jaar inluidt. Met een perfecte uitvoering van de bluesklassieker Candy Man van Reverend Gary Davis sleepte de 17-jarige Ierse een uitbundige staande ovatie van het studiopubliek in de wacht. Op haar in december verschenen debuutalbum I Kept These Old Blues legt Bradley zich vooral toe op blues, folk en country uit de eerste helft van de vorige eeuw. Denk aan namen als Mississippi John Hurt, Blind Lemon Jefferson, Robert Johnson en Elizabeth Cotten.

Tyler Ramsey ken je wellicht als voormalig lead-gitarist van Band of Horses. In 2017 verliet hij de uit Seattle afkomstige indierockgroep om zich te focussen op het solopad dat hij tien jaar eerder insloeg. In februari verscheen zijn nieuwe album New Lost Ages, opgenomen met producer Phil Ek (Fleet Foxes, Father John Misty, The Shins, Built to Spill) achter de knoppen en met gastmuzikanten als bassist Morgan Henderson (Fleet Foxes) en drummer Sean Lane (Ann Wilson) aan zijn zijde.

Na twaalf jaar touren, vier veelgeprezen albums en vijf versleten tourbusjes hield Uncle Lucius het in 2018 voor gezien. Nadat in de tv-serie Yellowstone een van hun geliefdste nummers (Keep The Wolves Away) voorbijkwam, werd de roep om een terugkeer van de Texanen groter. Lang verhaal kort: in december verscheen Like It’s The Last One Left, een geweldig comeback album waarop de vertrouwde mix van americana en vette rootsrock wordt versterkt door strijkersarrangementen. Na zo’n doorstart kon de uitnodiging voor TakeRoot natuurlijk niet uitblijven.
 
Over TakeRoot
TakeRoot volgt de ontwikkelingen in Nashville op de voet, biedt grote namen uit het genre een podium en introduceert de nieuwe generatie in Nederland én Europa. Daarmee heeft het festival zich zowel landelijk als internationaal op de kaart gezet. Voor Europese muziekprogrammeurs is het festival een belangrijke plek om nieuwe namen te ontdekken.

Meer namen worden later bekend gemaakt. 

TakeRoot 2024
Zaterdag 2 november 2024
SPOT/De Oosterpoort, Groningen
Tickets: € 59,60 (incl. servicekosten)
De kaartverkoop voor het festival start donderdag 28 maart om 19:00 uur via de website van SPOT Groningen en takeroot.nl