Na het liedje Van Hier van Hein Augustijn en de docu daarover is er nu een heus VAN HIER Festival gepland. Dat vindt plaats op zondag 25 augustus op de Cultuurboerderij in Westelbeers. Op dit kleinschalige evenement is veel aandacht voor lokale muziek, streektaal en dans. Tot nu toe zijn er optredens gepland van o.a. Vandiekomsa, Second Harvest, André van den Boogaart, Nebel en Swinco.

Tijd voor iets nieuws’, volgens de organisatie. Het vierkoppig organiserend comité is al jaren actief met muziek en dialect. ‘Er is veel muzikaal talent, zeker in Brabant’, zegt Hein Augustijn (https://www.heinaugustijn.nl), een van de organisatoren, bekend van Brabomundo en zijn samenwerking met Gerard van Maasakkers. ‘En dat willen we op dit festival graag laten zien. Het is een laagdrempelig festival, op een prachtige locatie met acts zowel binnen als buiten’. 

Er zijn maar liefst drie podia. Het programma is nog niet helemaal rond, maar een aantal acts zijn al bekend:

Vandiekomsa (http://www.vandiekomsa.nl) staat bekend om de onvervalste eigentijdse Brabantse folkmuziek. Met liedjes over kiepen, wijven en liefdesverdriet.

Het Tilburgse Second Harvest (http://www.secondharvest.nl) zorgt voor het landelijke gevoel en brengt ons in de zwoele zomeravond de beste nummers van Neil Young.

Brabantse rauwe blues komt van singer-songwriter André van den Boogaart (https://www.andrevandenboogaart.nl).

Er komt ook een speciaal cultuurpodium, en een podium voor folkdans. Op het cultuurpodium staat de streektaal centraal. En dus mag Roel Timmers (https://www.facebook.com/roel.timmers.5), Oirschots enige echte stadsdichter, niet ontbreken. Samen met Reinout Brocken (https://www.facebook.com/reinout.brocken) speelt hij (een deel van) zijn voorstelling De inspiratie ligt op straat.

De muziekgroep Loat mèr hurre (https://laotmerhurre.jimdofree.com) zorgt dan weer voor Kempische volksmuziek zoals het ooit in schuren en stallen geklonken moet hebben.

En wie niet kan stilzitten, die mag heerlijk losgaan op balfolkmuziek. Het balfolk-trio Nebel (https://www.facebook.com/NebelFolk) is de eerste act voor het heuse balfolk-podium. Nebel is ontstaan uit een project waarbij Belgische en Nederlandse muzikanten elkaar uitnodigen samen ‘ten bal’ te trekken. En waar kunnen we dat beter doen dan in de grensoverschrijdende Kempen?

En dan is er Swinco. Het duo Gregor Swinkels en David Cornelissen zijn dan wel Brabanders, ze delen een sterke liefde voor de Bretonse dansmuziek. En dat gaan we zeker merken.

Het VAN HIER Festival werkt samen met De Cultuurboerderij. Op locatie in het gastvrije Westelbeers is er ook voor de inwendige mens meer dan genoeg te genieten.
VAN HIER Festival
Zaterdag 25 augustus 2024, VAN HIER Festival
Locatie: De Cultuurboerderij
Voldijnenseweg 8, Westelbeers

Wil je erbij zijn? De kaartjes zijn verkrijgbaar via De Cultuurboerderij (https://www.cultuurboerderij.nl) en via de website van het festival (https://www.vanhierfestival.nl). 
Voor de 'vruuge vogels' is de entreeprijs (tot 25 mei 2024) €10 (kinderen t/m 15 jaar gratis). Wees er dus snel bij.
Houd de festivalwebsite en -Facebookpagina in de gaten voor meer info en nieuwe namen!

Het VAN HIER Festival wordt mede mogelijk gemaakt dankzij Boekenschop Tilburg.