Met de toevoeging van o.a. Martijn Kuijten, Leon Moorman, e = mT2 en Iris Penning (die het festival zal openen) is het programma van het VAN HIER festival op 25 augustus in Westelbeers compleet. Op het festival is veel aandacht voor lokale muziek, streektaal en dans. Er is een cultuurpodium, concertpodium en een balfolkpodium en er staan zowel binnen als buiten acts gepland. En voor wie zelf mee wil spelen staat er ook een sessie op het programma.

Eerder waren al de namen bekend van Vandiekomsa, Second Harvest, André van den Boogaart, Roel Timmers & Reinout Brocken, Loat Mèr Hurre, Nebel, Swinco en Hein Augustijn & Brabomundo. Met de toevoeging van de volgende namen op het affiche is het programma van VAN HIER compleet:

Voddemoêr is ontstaan uit de bruisende breinen van twee zusjes: Robin & Marijn. Met hun voeten in de rivierklei arrangeren zij Nederlandse liederen voor feesten en klompendansen. Gewapend met klompen, viool, blokfluit en harp bestormen zij het podium, in augustus met zijn vijven! Bereid u maar vast voor op liederen over mondige vrouwen, verse haringvangst, de beste oude ambachten en de gevaren van de zee.

Helemaal vanuit het ‘verre Oosten’ komt Leon Moorman het publiek trakteren op onvervalste D-POP, oftewel popmuziek in het Drents dialect! Hij nam deel aan diverse regionale en internationale songfestivals met zijn liedjes in het Nedeersaksisch en boekte al succes met singles als Knooin, Naor Huus en Heur Joe Wel. En recent ging hij viraal met zijn vertolking van Beyoncé’s Texas Hold ‘Em genaamd Hier in ’t Oosten. Bovenal is Leon echter een dijk van een zanger met prachtig, persoonlijk repertoire. “Je gaon sowieso met ’n lach op joen gezicht naor huus!”.

Accordeonist Niek van Uden-Luteijn en hoboïste Annelies van Uden – Luteijn zijn graag geziene gasten op folkbals. Two Catch a Raindrop brengt speelse balfolk, met naast lyrisch samenspel ook liedjes van vroeger en nu. Betoverend mooie muziek op accordeon, hobo, klokkenspel en zang. Om op los te gaan, bij weg te dromen, op te dansen en om naar te luisteren.

Energie krijg je van de muziek van Tsquare! Deze zomer hernieuwen Sander van der Schaaf en Niek van Uden-Luteijn hun oude samenwerking als e = mT2. Eerder maakten deze twee balfolk-veteranen al furore op balfolkpodia in binnen- en buitenland in de groep Té. Helaas moest Té enige tijd geleden de optredens voorlopig stopzetten, maar ook in een compactere formatie weten Sander en Niek de sfeer en energie van Té te doen herleven. 

Iris Penning begon al vroeg met taal en muziek, en stond  met haar poëzie en composities al op vele festivals en theaters in Nederland en België. Het is niet voor niets dat ze gekozen is tot de stadsdichteres van Eindhoven. Iris neemt je dan ook met haar prachtige stem en taal snel mee naar hogere sferen. Luister maar naar haar nieuwe plaat Dan Maar Genieten

Met een gloednieuw en zeer persoonlijk album (Onze Martinus) onder de arm komt Martijn Kuijten zijn persoonlijke en openhartige liedjes vertolken op het cultuurpodium. Gezongen in een duidelijke Brabantse tongval zijn het liedjes in de folk- en Americana-traditie over de drinker, de denker, de dromer en zijn droom die één ding gemeen hebben: Een goed verhaal!

Nick Pilmeyer is een jonge alleskunner en houdt het graag zelf in de hand: van tekstschrijven en componeren tot aan het hele proces van opname. En dat levert heel wat mooie nederpopliedjes op. Op het VAN HIER Festival brengt hij zijn werk terug tot de essentie. Een man en een gitaar. Een Brabantse tongval. En teksten die er toe doen.

Paul Hagenaars en Rens de Louw zijn Jong Volk. Al vele jaren is het Factorium Tilburg de hofleverancier van jong talent. Hagenaars doceert met passie de gitaar aan zijn leerlingen. Speciaal voor het VAN HIER Festival geeft hij met zijn pupil Rens een mini-concert vol folky en klassieke klanken.

Het Roos Trio komt voort uit het Rooskoor, van Bierbrouwerij De Roos uit Hilvarenbeek. Ontstaan in de coronatijd om weer meer muziek in de straten te krijgen – speelde dit trio inmiddels bij vele gezellige momenten in en om Hilvarenbeek. Het Roos Trio bestaat uit zanger Arjan Mulders, gitarist Nico van Zon en accordeonist Jozef Aa. Maar wie weet schuiven er nog meer vrienden aan. 

Na de vier balfolkacts op het balfolkpodium zal er plaats en ruimte zijn voor een vrije muzieksessie onder leiding van David Cornelissen. Dus neem je instrumenten mee of smeer je stembanden en schuif aan. En zorg dat je nog een beetje energie overhoudt om lekker door te dansen tot in de avond.

van hier festivalposter
Zondag 25 augustus 2024, VAN HIER festival in De Cultuurboerderij, Voldijnenseweg 8, Westelbeers
Het terrein gaat open om 11:30, het programma start om 12:00, het terrein sluit om 23:30.

Tickets zijn verkrijgbaar via de website van De Cultuurboerderij. Via de website kosten ze €15 (t/m 24 augustus). Aan de kassa kosten ze €20. Kinderen t/m 15 jaar kunnen gratis naar binnen.

Zie ook: https://vanhierfestival.nl.