Op zaterdag 13 september vindt er een Vlaams / Frans balfolk plaats in Zutphen. 's Middags kan iedereen tijdens een korte workshop o.l.v. Sabine Jaucot kennismaken met Vlaamse, Waalse en Franse dansen. Ze zijn niet moeilijk, maar wel leuk. Een verfrissend alternatief naast ballroom, disco of volksdansen. 's Avonds treedt het orkest Voie3 uit België op, o.l.v. de Zutphense Floor Dankers.

Een balfolk is een oude laagdrempelige, informele Franse traditie voor jong en oud. Onder begeleiding van live-muziek en een dansmeester worden er allerlei gezelschapsdansen gedanst Het plezier staat voorop en er wordt veel gelachen en geflirt. Sinds tien jaar is er in België een enorme revival aan de gang van het balfolk (ook wel folkbal genaamd). De laatste jaren rukt dit gebruik ook in Nederland op en heeft nu zelfs Zutphen bereikt! Meer hierover vind je op www.balfolk.nl.
 
De muzikanten van Voie3 (Spoor 3) hebben maar één missie: hun muziek ten dienste stellen van de dansers en u op de warme, energieke klanken van viool (Sabine Jaucot), diatonisch accordeon (Floor Dankers) en klarinet (Aurélie Giet) over de dansvloer te laten zweven. Enkele gezongen dansen zorgen ter afwisseling voor een meer intieme sfeer. De groep brengt balmuziek met een visie: dansbaarheid is bewust prioriteit nummer één en Voie3 staat stevig met haar wortels in de traditionele muziek uit met name België en Frankrijk, aangevuld met meer recente composities.
 
De groep staat onder leiding van Floor Dankers, die haar wortels heeft in Zutphen, maar mede vanwege de muziek is geëmigreerd naar Brussel. Voie3 heeft haar basis in Belgisch Brabant en kruidt haar standaard balfolk repertoire (scottish, wals, polka, mazurka, gigue, etc.) steevast met een aantal traditionele Waalse dansen, bij wijze van regionale specialiteit. Deze worden ter plaatse snel en vakkundig uitgelegd door Sabine, zodat niemand nog een excuus heeft om aan de kant te blijven zitten. Laat u dus verleiden door de Menuet de la Chaîne, de Ballotine of waarom niet een Anglaise?
 
Sinds haar oprichting in het voorjaar van 2006, verzorgde de groep al vele workshops en bals, onder andere tijdens het Grand Bal de l'Europe in Gennetines, één van de grootste dansfestivals van Frankrijk, in 2006 en 2007. De groepsleden draaien onderling al heel wat jaren mee in de volksmuziekwereld.
 
De naam Voie3 is een verwijzing naar de vele uren die in de trein werden doorgebracht om te repeteren, te werken en te studeren; naar spoor 3, waar de trein uit Brussel aankomt in Ottignies en de treinen vanuit Nijmegen vertrekken richting de Belgische grens (Floor woonde nog in Nederland toen de groep werd opgericht); naar drie stemmen en naar drie muzikale wegen die samen kwamen, zich versmolten en zich onderscheiden. Meer informatie: http://voie3.wordpress.com.
 
Zaterdag 13 september 2008, balfolk in Zutphen. Workshop van van 15.00 - 17.30 u en vanaf 20 uur een groot balfolk volgens Belgische en Franse tradities met Voie3. Plaats van handeling: Centrum De Born, Oude Bornhof 55 te Zutphen. Deze dans- en muziekdag is een initiatief van Odeon Podium Wereldmuziek, die daarmee het concertseizoen 2008/2009 feestelijk opent.
 
Entree avondprogramma: € 11,00. Kinderen en scholieren, CKV en CJP € 5,00. Dansworkshop middag: € 5,00.  Combi-ticket middag en avond: € 15,00, CKV en CJP € 7,00.  Donateurs Odeon Podium: € 2,00 korting (geldt niet voor de dansworkshop). Reserveren niet verplicht maar wel aanbevolen: tel. 0575- 561409