Zaterdag 27 september a.s. wordt er weer een folkbal georganiseerd in Utrecht. Na hun zegetocht langs onder andere de festivals van Dranouter en Deerlycke komt de Garre Utrecht aan hun voeten brengen. Naast De Garre speelt traditiegetrouw de "band of the house" Lirio ten dans, en de Nederlandse muzikanten van de avond zijn dit keer geformeerd in Schraapstaal.

Altijd Follia al een toffe band gevonden? En Kadril als voorbeeld en inspiratie gezien? Ze kunnen ook daadwerkelijk voor dansers spelen, en dat gaan ze in de Musketon doen. Hans Quaghebuer (Kadril) stelde een bezetting samen die al bij al wat kleiner was dan deze waarmee Kadril pleegt rond te toeren. Eén en ander leidde tot het ontstaan van de "Garre van Kornee". Geen bassen en drums deze keer, maar veel aandacht voor bourdon- en andere "rare" instrumenten. De muzikanten werden gerekruteerd op hun eigenaardig karakter. Het feit dat ze al jaren samenspelen komt de muziek ten goede. Het zijn:
- Mariken Boussemaere: dwarsfluit en autoharp
- Johan F. Decancq: dwarsfluit, doedelzak en schalmei
- Bart De Cock: nyckelharpa, doedelzak
- Hans Quaghebuer: draailier, diatonische en chromatische accordeon
- Dirk Verhegge: akoestische gitaar (in normale stemming!) en five string banjo
 
De organisatie heeft deze mannen en vrouw ook zover gekregen dat ze workshops willen geven op dezelfde zaterdag, in de middag. Meer daarover kunt u lezen op www.lirio.nl en/of  www.balfolk.nl.   
 
Daarnaast kan er ook weer gedanst worden op muziek van de huisband Lirio. Lirio bestaat uit vier jonge muzikanten die intussen al jaren meespelen in de top van de Nederlandse folk. Hun melodieën zijn voornamelijk eigen composities geïnspireerd op de Franse en Nederlands-Vlaamse traditionele muziek. Zij speelden onder andere op Dranouter, Folkwoods, Deerlycke, Boombal en een groot aantal Nederlandse folkbals (www.lirio.nl).
 
Aan het eind van de avond wordt er altijd plek gemaakt voor een Nederlandse balfolkband. Dit keer is Schraapstaal bereid gevonden de Nederlandse eer te verdedigen (www.schraapstaal.nl). Zij spelen al lange tijd bal folk met dansbare muziek en liedjes. In de loop der jaren heeft het 5-koppige gezelschap een groeiend aantal instrumenten ingezet, hongerend naar nieuwe klankkleuren, mogelijkheden en experimenten, zoals draailier, doedelzak, trekzak, allerhande blokfluiten, contrabas, sopraansax, gitaar, djembé, viool en mondharp.
Met De Garre van Kornee en de muzikanten van Kadril heeft Schraapstaal overigens een speciale band. De draailierspeelster van Schraapstaal heeft lang geleden haar eerste stappen op het instrument gezet tijdens een workshop olv Hans Quaghebuer en denk ook aan de Kadril-cover van het lied Nachtvrijage als inzending van Schraapstaal voor de mota-balfolk-cd. Tenslotte heet de trekzakspeler van Schraapstaal inderdaad Corné en hij is zeer vereerd dat zijn naam is toegevoegd aan De Garre van Kornee. Alleen, zuiderburen: denk aan de juiste spelling!
 
Wederom is gekozen voor het theater de Musketon vanwege zijn uitstekende dansvloer en prima bereikbaarheid (www.theaterdemusketon.nl).

Zaterdag 27 september 2008, Folkbal met De Garre, Lirio en Schraapstaal in de Musketon, Hondsruglaan 19, Utrecht (Lunetten)

Praktische informatie (wijzigingen voorbehouden):
 
1900           zaal open dansuitleg
1930-2000   dansinitiatie reguliere balfolkdansen
2000-2055   De Garre van Kornee
2100-2155   Lirio
2200-2300   De Garre van Kornee
2315-eind    Schraapstaal

Entree: 7 euro
 
Voor informatie: kijk op www.balfolk.nl of mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel 030-2892222.