Zaterdagavond 18 oktober 2008 is er weer een Mokumbal in het Muiderpoorttheater in Amsterdam. Ook is er 's middags een dansworkshop, met extra aandacht voor (variaties van) de bourrée. Optredens zijn er 's avonds van Koek en de huisbands Schraapstaal en Melusien.

's Middags van 14.00 tot 17.00 uur geeft Ineke Jansen Steenberg een workshop 'bourrée'. De bourrée ‘lange rijen met zijn tweeën tegenover elkaar' kennen velen inmiddels. Maar in Frankrijk bestaat dè bourrée niet. Iedere regio heeft sterk van elkaar verschillende variaties. En bourrées worden ook nog eens gedanst op zowel ritmes in 2en als in 3en, terwijl wonderlijk genoeg de basispassen hetzelfde blijven. Op ieder bal folk wordt de bourrée herhaaldelijk gespeeld en het is wellicht de meest interessante dans van bal folk vanwege de verdieping die erin verborgen ligt, zowel wat betreft danstechniek als beleving. Daarom is er tijdens deze workshop aandacht voor bourrée-variaties en bourrées uit verschillende streken. De workshop wordt begeleid met live-muziek.
 
Dansleidster Ineke Jansen Steenberg begon op haar 17e met dansen op een Fest Noz in Frankrijk en is sindsdien daarmee nooit meer gestopt. Door de jaren heen heeft zij veel internationale dans gedaan en zich gespecialiseerd in dansen uit midden-Frankrijk (waar de bourrée in diverse regio's kan worden opgetekend) en Bretagne. Sinds 1986 geeft zij cursussen/workshops. We zijn er trots op dat ze als dansdocent op het Mokumbal komt! Aanmelden voor de dansworkshop, die 15 euro kost, kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

's Avonds om 20.00 uur begint het Mokumbal met een dansinstructie voor beginners van 4 dansen die geregeld op een bal folk worden gespeeld. Direct na de dansinstructie speelt Koek met Jet Zoon op trekharmonica, Tessel Grijp op cello en Paul de Vries op contrabas. Na hun eerste optreden in Wageningen werd deze formatie gerecenseerd als een klassiek getinte balfolk band, met een hoge graad van technische perfectie. In een mum van tijd stond het toen vierkoppige Koek op elk balpodium. Na een wijziging in de samenstelling is Koek als trio verder gegaan. Maar nog altijd 'veert het murw gebeukte publiek op van hun subtiele klanken'. Daarom nu op prime-time: Koek.

Korting voor lezers van Folkforum
Naast Koek spelen de huisbands Schraapstaal en Melusien op dit Mokumbal. Entree is € 9,-. Ook nu kunnen lezers van Folkforum weer op de kortingslijst voor vrienden; geef je naam en het aantal personen door per e-mail op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., noem je naam bij de kassa en je betaalt slechts € 7,50 i.p.v. € 9,-. Studenten en 65-plussers kunnen vervolgens aan de kassa nog proberen om voor de reductieprijs van € 6,- binnen te komen.

En daarna...
De organisatie hoopt op een net zo vrolijke afterparty met sessie als in juni. Neem dus je instrument mee en speel met de andere aanwezige muzikanten op de afterparty! Als je iets hebt voorbereid om te presenteren (maximaal drie nummers), dan kun je dat aanmelden voor het open podium dat wordt geprogrammeerd vóór de sessie.

Zaterdag 18 oktober 2008 Mokumbal in het Muiderpoorttheater, Tweede van Swindenstraat 26
1093 VS  MOKUM.
 
Alle informatie staat op www.balfolk.nl/mokumbal.