Zaterdagavond 14 maart: Balfolk in de Stedelijke Muziekschool in Groningen. Dit keer met de Vlaamse topband EmBRIO, de swingende huisband Sidaro en de jongste balband van Nederland: dé Band!

De driekoppige band EmBRIO, bestaande uit Bert Leemans, Jonas Scheys en Ludo Stichelmeyer, is één van de beste balfolkgroepen van België. Met accordeon, bandoneon, gitaar en luit maken zij muziek die subtiel is, gevarieerd en vooral heel dansbaar.
De Groningse band Sidaro swingt op accordeon, viool, contrabas en klarinet. De muzikanten houden erg van klezmer en dat hoor je in hun balfolk-muziek zeker terug. De trots van Groningen!
En tot slot een premiere heel nieuw en vers balfolkbandje! Niet alleen de band is jong, ook de deelnemers. Dé band is de jongste balfolk-band van Nederland. De bandleden vonden elkaar afgelopen herfst tijdens de workshop die ze volgden bij de Herfstweek XXL.
Voorafgaand aan het bal worden er twee muziekworkshops gegeven door de jongens van EmBRIO. Bert geeft een workshop voor accordeonisten en trekharmonicaspelers. Ludo en Jonas geven een samenspelworkshop.

Workshop accordeon en trekharmonica
Deze workshop is bedoeld voor mensen die chromastische accordeon bespelen en voor trekharmonicaspelers (stemming GC). W.b. niveau is het bedoeld voor "middenniveau".
Bert stuurt de deelnemers van tevoren een aantal stukken (balfolk-muziek) op. De workshop begint met het doorspelen van deze stukken. Eerst alleen de melodie, daarna bassen en daarna melodie en bassen samen. Daarna wordt er aandacht besteed aan het danstempo van deze stukken.
Dan komen er versieringen en tweede stemmen en daarna worden de stukken gezamenlijk gearrangeerd. Eventueel (afhankelijk van wens van de deelnemers) met improvisatie en solo's.
Dan wordt een stuk aangeleerd op het gehoor, zonder bladmuziek en gaan de deelnemers akkoorden op dit stuk leren zetten. Heel misschien, als er nog tijd over is, wordt er geprobeerd zelf iets te componeren.

Workshop samenspel
In de workshop samenspel worden enkele nummers aangeleerd uit het folkrepertoire. Er word van tevoren bladmuziek toegstuurd.
Jonas en Ludo gaan zich toeleggen op "het aspect ritme, strak spelen, grooven, ... noem het zoals je wilt. Een strak en vast ritme is onontbeerlijk in balmuziek, enkele gerichte ritmische oefeningen en tips kunnen aan bot komen. Samenspelen en goeie muziek maken is de bedoeling."
W.b. niveau is deze workshop bedoeld voor gevorderde muzikanten die hun instrument goed beheersen.

Voor meer uitgebreide informatie over workshops en bal, zie www.spansen.nl.