Aanstaande zaterdag, 13 oktober, viert het folkbal in Nijmegen in het Vlaams Cultureel Kwartier het 5-jarig bestaan. Het is tegelijk het 20ste bal en het laatste op deze locatie. Er wordt ten dans gespeeld door OrfeO en Les Boîtes, die een speciale gast meebrengen. Er zijn nog slechts een paar kaartjes beschikbaar.

Hieronder de info van organisatoren Dorine, Jeroen en Menno:

Exact vijf jaar geleden, op 13 oktober 2007, organiseerden we met het Vlaams Cultureel Kwartier het eerste bal. Eigenlijk was dat ons tweede bal, want het allereerste bal was 24 juni in Café Trianon, met Orfeo. Met dit jubileum vieren we ons vijfjarig bestaan. Het wordt tevens het 20ste balfolk dat we in Nijmegen organiseren. Een goede reden om Orfeo opnieuw uit te nodigen voor de 13e. Daarnaast komt Les Boîtes en deze keer nemen zij een speciale gast mee! Na afloop is er zoals al tijd voor een muzieksessie, dus neem je muziekinstrument mee!

Er is slechts een beperkt aantal kaarten dus het kan geen kwaad om je kaartje van te voren te bestellen. Dat is bovendien goedkoper. Kaarten in de voorverkoop kosten dit keer 13 euro (om in het thema te blijven). Meer informatie over de bands en de voorverkoop vind je hieronder en op www.folkbalnijmegen.nl.

Orfeo
Vijf jaar geleden was Orfeo op ons allereerste bal te gast. Inmiddels hebben ze een cd opgenomen, staan ze op festivals als Folkwoods, Castlefest en Summer Darkness en spelen ze met hun Balfolk-Fantasy-Night tour in de Melkweg, Tivoli en het LVC Leiden. Deze avond zijn ze eindelijk weer eens bij ons te gast. Wat kunnen we tegenwoordig van Orfeo verwachten? Lekker dansbare balfolk, die zich onderscheid met een eigen Orfeo-geluid.

Toen deze muzikanten elkaar ontmoetten, varieerden hun achtergronden van middeleeuwse tot aan klassieke muziek, van Ierse folk tot aan metal, en dit is nog duidelijk terug te horen in de muziek die zij nu maken. Zij proberen in hun composities altijd rekening te houden met de danser, maar ook willen zij hun muziek interessant houden voor de luisteraar en zij schuwen het niet hiermee te experimenteren.

Orfeo bestaat uit:
- Lies: harp en draailier
- Erica: dwarsfluit
- Marco: akoestische en electrisch gitaar, draailier en theremin
- Jesse: drums en percussie
- Richard: basgitaar en basklarinet

Les Boîtes met speciale gast
Als één muzikant de afgelopen vijf jaar vaak bij ons gespeeld heeft, dan is het Bert Leemans. Bij ons stond hij in het prille begin nog voor 10 bezoekers te spelen, onverwacht tijdens een sessie of later ook voor een uitverkocht arsenaal. Een concert dat ons erg bijbleef was toen hij bij ons was met Les Boîtes. Dat was heel mooi! Daarom hebben we Les Boîtes graag op 13 oktober opnieuw te gast!

Wat voor muziek maakt Les Boîtes? Ze omschrijven het zelf als "symfonische balfolk met ruimte voor improvisatie". Hoe komt zoiets tot stand? In het najaar van 2009 gaat Bert Leemans (EmBRUN, B-Boa, Triple-X) samen met improvisatietalent Peter Libbrecht (Yuka) en Ierse/Engelse folk-adept Jan Debrabandere (Paddy Murphy's Wife, Bombadil, Faran Flad) rond de tafel zitten met een even stoutmoedig als aanlokkelijk voorstel: een balgroep oprichten die uitsluitend samengesteld is uit een zo breed mogelijke waaier aan vrije-rietinstrumenten. Veel woorden zijn er niet nodig om de blikken in dezelfde richting te krijgen. Gewapend met chromatische accordeon, diatonische accordeon, hybride bandoneon, concertina en twee accordina's trekt dit trio op ontdekkingstocht, op zoek naar onontgonnen gebieden in het Vlaamse balfolklandschap. Drie muzikanten op zes 'dozen' versmelten hun muzikale ambities tot één geheel en komen zo tot een héél eigen nieuw geluid.

Deze keer komt Les Boîtes niet alleen, Bert stelde voor een pianist mee te nemen. Wij zijn benieuwd!

Les Boîtes bestaat uit:
- Bert Leemans
- Peter Libbrecht
- Jan Debrabandere

Jubileumbal met Orfeo en Les Boîtes
13 okt 2007 - 13 okt 2012
Aanvang: 19:30 zaal open en dansuitleg
Entree: 13 euro in de voorverkoop, 15 euro aan de kassa.
Na afloop is er zoals al tijd voor een muzieksessie, dus neem je muziekinstrument mee.

Zaterdag 13 oktober 2012
Vlaams Cultureel Kwartier
Arsenaalpoort 6
6511 PN Nijmegen