- door Henk -
Het was me 't sfeertje wel zondagmiddag tijdens het middeleeuws bal in het Historisch Openlucht Museum Eindhoven. Dit goed bezochte dans- en muziekevenement rond het thema Spinninghen ende Labayen, speelde zich relaxed af onder een lente-achtig zonnetje.

De hele middag klonken instrumenten als doedelzak, accordeon en fluit. De dansers gingen zich te buiten aan cercles, bourrées, walsjes, scottish etc. Ter bescherming tegen de toch nog frisse wind was er een deels open tent geplaatst over een houten dansvloer. De entourage was geweldig. Het ‘préhistorisch' dorp in dit groene stukje Eindhoven ademt een en al authenticiteit.

Het had, in tegenstelling tot Boombal of  Folkbal, een écht middeleeuws trekje inclusief passende kledij. Het gros van de bezoekers had zich in stijl uitgedost. Nou ja, was het wel écht middeleeuws...? Er was discussie over de tent. Dat was toch geen middeleeuwse?! En die mooie omslagdoek, was die met behulp van een naaimachine afgestikt? Foei!, dat hoorde je net als in de middeleeuwen met de hand te doen. Ja, er liepen inderdaad enkele puristen rond. Die zullen zich vast ook gestoord hebben aan muziek op eigentijdsere instrumenten als gitaren en accordeons...Maar het gros toonde zich niet zo recht in de leer.

Met het oog op het middeleeuws karakter hadden sommige muzikanten hun arrangementen omgewerkt zodat er geen 'moderne' gitaar meer in voor zou komen. Toch werd er gelukkig niet zo nauw gekeken. De live muziek was in goede handen bij Dirom Darom, Travak, Gheselle, Tempeliers en het duo NoordWest.

Luisterend naar oud-vaderlandse deunen en liedekens was het in de aangename reuk van kampvuurtjes en in de stralende zon goed toeven met een wijntje - niet in een glas maar in een aardewerk beker. Zoals ook de erwtensoep werd opgediend in een grote stenen mok. In marktkramen kon je de werking van draailieren bestuderen. Dansinstructeur Wen Versteeg wist zich bij zijn eerste ‘lessen' meteen omringd door zo'n zestig enthousiaste dansers. Van twaalf tot vijf ging het voort. Spinninghen ende Labayen is een sympathiek evenement, dat navolging verdient.