-door Mirjam Adriaans, foto Ronald Rietman-
Deze zomer deed het Boombal uit Vlaanderen enkele plaatsen in Nederland aan. Gisteravond was het laatste, in Den Bosch, bij het Festival Boulevard. Een combinatie van AedO en Magister liet het plein onder de Sint Jan zien hoe het moet.

Vrijwel elke avond is er een Dans Date op het Festival Boulevard. De organisatie wil op deze manier het publiek meer betrekken bij de muziek en dat was deze avond graag bereid om mee te doen aan de folkdansinitiatie van Cor van Istendael en Harlinde Keymolen, begeleid door accordeonist Klaas Keymolen. Hanter dro, jigue, bourrée, an dro en schottisch werden vakkundig uitgelegd en er werd enthousiast geoefend. Daarna was er een vrij lange pauze van zo'n anderhalf uur tot het echte werk, het Boombal.

Hoewel Magister gepland stond om ten bal te spelen, werd het uiteindelijk grotendeels AedO. Bassist Sam van Ingelgem was vervangen door Tim Janssen en ook Klaas Keymolen speelde enkele nummers mee op zijn diatonische accordeon. Eigenlijk ontbrak alleen Willem Petersborg op het podium (hij zat toe te kijken). Het repertoire was van allebei de groepen wat en de dansers maalden er niet om. Die dansten er vrolijk op los. Er werd pittig gespeeld, in een lekker tempo, met tussendoor een mazurka of een wals als 'rustpunt'. Af en toe werd er zelfs stevig gerockt, met o.a. een cover van, jawel, Iron Maiden, die heel dansbaar bleek te zijn. Hoewel in Nederland inmiddels op diverse plaatsen folkbals gehouden worden, is dat niet te vergelijken met wat deze avond gebeurde. De muziek is geworteld in de traditie, maar is meer folkrock of pop dan echte folk. Drums, bas, saxen en (elektrische) gitaar zorgen voor een modern, zeer aanstekelijk geluid, waarop eigenlijk niemand echt stil kan blijven staan. Bovendien zijn alle stijfheid en vormen overboord gegooid, als je de dans niet kent, mag je ook 'vrij' dansen, niets moet, alles mag.

Image

Het was, ondanks dat het behoorlijk fris was buiten, erg druk. De dansvloer was steeds vol, en er waren daarnaast nog heel wat kijkers. Manager van het Boombal, Klesie, toonde zich tevreden over de opkomst. Hij meldde dat er in elk geval plannen zijn om volgend jaar nog eens zo'n tour te doen. De organisaties van de afgelopen Boombals in Nederland hebben zich daar ook positief over uitgelaten. Geert Overdam, directeur van Festival Boulevard, was ook goed te spreken over dit evenement. Hij had erover gehoord en besloot om dit naar Den Bosch te halen. Het past in zijn idee om het publiek een actieve rol te geven bij de muziekoptredens. Zijn antwoord op de vraag of dit volgend jaar terugkomt luidde kort maar krachtig: Absoluut!

Op 2 september vindt in Den Bosch in The Factory de tweede editie van het Boschbal plaats, met Naragonia en EmBRUN. Aan het begin van de zomer is besloten dat Boombal dit gaat ondersteunen, wat natuurlijk een mooie impuls is voor dit initiatief en voor de opmars van het Boombal in Nederland. Klesie's droom is een Boombal in Amsterdam, wie weet...

Een uitgebreide fotoreportage staat hier.