Duo NoordWest geeft op 24 maart en 21 april 2007 een workshop Zweedse dans (vooral hambo en polska), gevolgd door een Zweeds folkbal, beide in Noord-Nederland. Op 24 maart in IJsbrechtum bij Sneek en op 21 april in Egmond aan de Hoef (Noord-Holland).

Workshops Zweedse dans met Zweeds Danshuis (Zweeds ‘Balfolk') met levende muziek
"Hoe dans je een polska?" en "Wat doe je om de hambo lekker zwierig te dansen zonder dat het een partijtje worstelen wordt?" Dergelijke vragen horen we in Nederland steeds vaker, want steeds meer mensen ontdekken de onuitputtelijke Zweedse volksmuziek en de traditionele dansvormen daarbij, o.a.: hambo, polska, bakmes, schottish, polka, wals in vele variaties.

Daarom zet Duo NoordWest z'n in 2005 begonnen programma van "Zweeds met levende muziek in Noord-Nederland" in dit seizoen voort met twee middagcursussen, ieder gevolgd door een Zweeds Danshuis ‘s avonds. In de twee workshops, die je ook los van elkaar kunt volgen, leer je de basis van een langzame en een snelle polska en verbeter je je techniek in de hambo, zodat je op een Zweeds festival of bij het horen van een Zweedse dansmelodie in Nederland nooit meer aan de kant hoeft te staan.
En wat nog belangrijker is: je wordt (verder) geschoold in de fijne kneepjes van het leiden en volgen, glijden en afzetten, ‘guppen' en golven. In tegenstelling tot bij internationale volksdans is hierbij een speciale rol voor de mannen weggelegd... Afhankelijk van het aantal deelnemers en hun vaardigheden zal op individuele vragen worden ingegaan. Ook in het danshuis kan indien nodig korte uitleg gegeven worden over dansen die 's middags niet aan de orde gekomen zijn, maar de nadruk ligt daar op lekker doordansen.

Duo NoordWest speelt niet alleen ruim 10 jaar Zweedse dansmuziek, maar danst zelf ook met veel plezier de meest uiteenlopende soorten polska en "gammaldans" uit verschillende streken van Zweden: zij spansen dus op z'n Zweeds! De gammaldans omvat naast de hambo o.a. ook wals, schottis en polka, die duidelijke overeenkomsten en kleine verschillen vertonen met de Franse en Belgische balfolkdansen met dezelfde naam. Alleen de (snelle) mazurka's zijn echt anders maar niet moeilijk te leren. Duo NoordWest beschikt over ruime ervaring in het geven van workshops op het gebied van de Zweedse volksmuziek en -dans.

Voor meer informatie over Duo NoordWest en hun activiteiten, zie de website:
home.hetnet.nl/~noordwest.

Zaterdag 24 maart 2007, IJsbrechtum, Friesland
In samenwerking met dansgroep Yduna organiseert Duo NoordWest weer een workshop Zweedse dans voor balfolkers, spansers, stijldansers, internationale volksdansers en andere dansliefhebbers die wel eens wat (meer) van Zweedse dans willen weten.

Dorpshuis It Nije Formidden (grote zaal), Doarpshusleane 1, IJsbrechtum
13.30 - 17.30 uur les, 19 - 23.30 uur Zweeds danshuis (balfolk op z'n Zweeds)
Kosten: les en danshuis: € 10, alleen danshuis: € 5. Voor de middagcursus svp aanmelden vóór 17 maart bij Duo NoordWest, 058-2139614 (Els) of 071-5235582 (Thomas)
Nodig: Schoenen met gladde zolen
Rookvrij:  Ja
Ruime parkeergelegenheid

Er kan tegen kostprijs gezorgd worden voor broodjes en soep door de vrijwilligers van het dorpshuis. Wil je daarvan gebruik maken, geef dat dan ook voor 17 maart door.
Koffie, thee en andere dranken bij de bar verkrijgbaar.

Zaterdag 21 april 2007, Noord-Holland
Ook in Noord Holland worden de oude en nieuwe geïnteresseerden in Zweedse dans bediend. Geschikt voor balfolkers, spansers, internationale volksdansers, stijldansers en andere dansliefhebbers.

Kapel van het Karmelklooster, Herenweg 269, Egmond aan de Hoef
13.30 - 17.30  uur les, 19 - 21.45 uur Zweeds danshuis*)
Les en danshuis: € 10, alleen danshuis: € 3.50. Voor middag en/of avond svp vóór 14 april aanmelden bij Duo NoordWest, 058-2139614 (Els) of 071-5235582 (Thomas)
Nodig: Schoenen met gladde zolen    
Rookvrij: Ja
Parkeergelegenheid aanwezig

Desgewenst zorgen we voor soep en brood. Er is thee en koffie (bij deelnemersprijs inbegrepen); andere dranken svp zelf meenemen.

*) In verband met de kleinere zaal en de kortere tijdsduur noemen we dit Zweedse danshuis (nog) geen balfolk. Als er eenmaal een kern van belangstellenden ontstaan is gaan we op zoek naar grotere zalen en langere avonden in Noord-Holland!

IJsbrechtum ligt aan de oude weg Sneek - Bolsward, op 30 minuten loopafstand van station Sneek. Met de auto: neem op de stadsrondweg-noord (N 354 rond Sneek) de afslag Ysbrechtum; dan de 1e weg rechts.

Met de bus is de plek goed bereikbaar. Neem op Alkmaar CS Connexxionbus nr 165 richting Egmond aan Zee (vertr. 12.45 uur) Na ca 20 min uitstappen halte Tiggellaan, daarna 100m lopen. Bij het oude klooster aangekomen is er op 25 m links van de hoofdingang een zijingang voor de kapel: ga daar naar binnen.