-door Mirjam Adriaans, foto's Ronald Rietman-
Gisteravond was het laatste Boschbal van dit seizoen. In de Talent Factory in Den Bosch was het aan KV Express en Liguster, dat voor het eerst voor publiek speelde, om de danslustigen op de vloer te krijgen. Van de kinderziekten die we bij de eerste edities nog konden vaststellen was niets meer te bespeuren, geluid was in orde, vloer was goed, en de dansers waren enthousiast.

De mogelijkheid om er een lang weekend uit te gaan was blijkbaar door heel wat mensen aangegrepen, dus er waren wat minder bezoekers dan gebruikelijk. Dat had natuurlijk als voordeel dat er meer ruimte was om te dansen, en die werd dan ook volop benut, ook door organisatoren Noël en Flois, die dit samen met Anna en Lisa op poten zetten, waarbij heel wat familie als vrijwilliger werd ingezet. Beiden zijn nog steeds enthousiast, al hebben ze inmiddels gemerkt dat het geen sinecure is om zo'n evenement te bestieren. Ze hebben veel geleerd van hun ervaringen, zo vertellen ze. Met jeugdige overmoed zijn ze eraan begonnen, en vervolgens kwamen er problemen met het geluid, een band die te laat kwam opdagen en een te stroeve vloer. Er werd een andere geluidstechnicus gezocht, betere afspraken gemaakt met de artiesten en stucloper over de bestaande vloer gelegd en voilà, het Boschbal werd volwassen.

noël
Boschbal-organisator Noël

Echt favoriete optredens hebben beide organisatoren niet, elke groep die speelde had zijn eigen charme, al heeft Flois wel een voorkeur voor het eerste Boschbal met Göze, "Toen kon ik echt genieten," zegt ze, "daarna werd het meer organiseren." Noël vindt dat elke groep zijn eigen charme had, EmBRUN vergelijkt hij met een stoomtrein, Anveld rockt, B-Boa is Bretonse dans, Naragonia kwam volgens hem met mooie intieme muziek wat minder tot zijn recht in deze zaal en met Lirio hadden ze een Nederlandse topband. "Als je even de bands op een rijtje zet hebben we toch een paar mooie namen gehad."

Image
Sophie Cavez en Cédric Waterschoot van KV Express

En deze avond hebben ze KV Express, Noël noemt het maar 'Sophie-stijl', want met wie moet je nou Sophie Cavez vergelijken, en een primeur op balgebied, namelijk het optreden van Liguster. Zij spelen intieme, maar tegelijk vrolijk lichtvoetige wijsjes speelt, met af en toe een door Helga Buitelaar gezongen lied, waarop gedanst kon worden. Zij speelt ook fluit en percussie, Marianne Wynen hanteert de viool, Gerard Braun de gitaar en accordeongeluiden horen we van René Krol. Hoewel het al laat is blijven nog heel wat mensen hangen, om toch nog even een jig, tovercirkel of tarantella mee te pikken, voor de romantischere mazurka's of walsen is er iets minder animo.

liguster
Liguster

Over de toekomst kunnen Flois en Noël nog weinig zeggen. Ze willen allebei dat dit blijft bestaan in Den Bosch, het Boschbal heeft in folkland toch een naam opgebouwd, en er komen steeds meer nieuwe groepen die ten bal spelen in Nederland. Daar wil Noël graag wat mee doen, maar er is nog geen duidelijkheid over een eventueel vervolg. Wat wel gaat gebeuren is Theaterfestival Boulevard in augustus, en het Boschbal mag zich daar gaan presenteren met dansinstructie.